Fortis en Dexia duwen Bel20 in het rood

©BELPRESS

De Europese beurzen zijn verdeeld gesloten. De beurzen wisten niet echt goed kant te kiezen, na beter dan verwachte detailhandelsverkopen in de VS, maar slechter dan verwachte cijfers van enkele Europese financiële kleppers. Brussel sloot lager onder het gewicht van Fortis en Dexia.

(tijd) - De Stoxx50 vlak, de Bel20 dook 0,4 procent in het rood onder het gewicht van Fortis (-1,4% tot 16,72 euro) en Dexia (-2,5% tot 16,90 euro).

De beurzen kregen een stortvloed aan nieuws over zich heen:

  • Uit een rapport van het Amerikaans ministerie van Handel bleek dat de detailhandelsverkopen exclusief auto's met een half procent stegen in april. Het cijfer voor maart werd bovendien exclusief auto's herzien van 0,1 procent naar 0,4 procent. De stijging wijst erop dat de Amerikaanse consument blijft consumeren ondanks de crisis op de huizenmarkt, aanhoudend hoge inflatie en de effecten van de kredietcrisis.
  • Fortis boekte in het eerste kwartaal van 808 miljoen euro, flink minder dan het miljard waar analisten op hadden gerekend. De bank-verzekeraar moest ook opnieuw fors afschrijven op de portefeuille aan kredieten gelinkte effecten.
  • Ook Société Générale opende de boeken voor het eerste kwartaal. De winst viel met een kwart terug, maar kwam toch boven de analistenverwachtingen uit. Ook SocGen moest opnieuw zwaar afschrijven door de kredietcrisis.
  • Nog in Frankrijk moet Crédit Agricole op zoek naar vers kapitaal. De eerste kwartaalcijfers van de bank, die onverwacht gepubliceerd werden, waren veel slechter dan verwacht, het aandeel verliest fors in waarde op de beurs van Parijs. Crédit Agricole zegt 6 miljard euro nodig te hebben om zijn kapitaalbasis te versterken.
  • Ook Meredith Whitney, de gezaghebbende analiste van beurshuis Oppenheimer & Co doet haar duit in het zakje. Zij stelt in een rapport dat de vooruitzichten voor de financiële sector veel slechter zijn dan wat nu in de koersen weerspiegeld wordt. Whitney snoeit in haar winstverwachtingen voor de Amerikaanse bankreuzen Merrill Lynch, Morgan Stanley, Lehman Brothers en Goldman Sachs.
  • Wal-Mart boekte een beter dan verwacht eerste kwartaal, maar de vooruitblik voor het tweede kwartaal stelt de markt teleur. Dat kwartaal is in volle gang. De voorzichtigheid van Wal-Mart doet beleggers vrezen voor een zwak koopgedrag van de Amerikaanse consument.
  • Fed-voorzitter Ben Bernanke zei dat de toestand op de financiële markten onstabiel blijft, maar zei dat de Amerikaanse centrale bank klaar staat om nieuwe liquiditeiten in de markt te pompen.
  • Die steeg in april jaar-op-jaar met 3 procent. Dat is een duidelijke versnelling ten opzichte van maart, toen de consumentenprijzen met 2,5 procent toenamen op jaarbasis.
  • De prijshausse in het VK bemoeilijkt de taak van de Bank of England om de economische groei aan te zwengelen. Het Verenigd Koninkrijk kampt, net als de VS, met het uiteenspatten van een huizen- en hypotheekzeepbel.
  • Ook in de VS blijft inflatie een probleem, ondanks de forse afkoeling van de economie in het eerste kwartaal. Dat liet Sandra Pianalto, de voorzitter van de Federal Reserve van Cleveland, uitschijnen in een toespraak in Parijs. 'Inflatie is een groot risico voor de economische groei. De consumentenprijzen stijgen ietwat sneller dan ik zelf graag zou zien.'
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud