ECB maakt opening naar exitstrategie

ECB-voorzitter Trichet (foto afp) ©AFP

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet maakt een eerste voorzichtige opening naar de exitstrategie: de afbouw van de enorme liquiditeitsverschaffing in de strijd tegen de kredietcrisis. 'De markt verwacht in 2010 een begin van exit. Ik ga niets doen om de markt tegen te spreken', zei de voorzitter van de Europese Centrale Bank.

(tijd) - De Europese Centrale Bank (ECB) besliste haar basisrente stabiel te houden op 1 procent. Het status-quo werd algemeen verwacht.

Er werd echter vooral uitgekeken naar eventuele commentaren van Trichet over een geleidelijke afbouw van de uitzonderlijke hoge en extreem goedkope liquidieitsverschaffing van de ECB aan de banksector. 'Niet al onze liquiditeitsverschaffing zal even nodig blijven als in het verleden', sprak Trichet. Hij voegde er nog aan toe dat de liquiditeiten op termijn gradueel worden teruggetrokken 'om elke bedreiging van de prijsstabiliteit (lees hogere inflatie) op de middellange tot lange termijn te counteren.'

De markt verwacht dat de ECB de kredietfaciliteit op twaalf maanden met een rente van 1 procent na december niet verlengt. 'Ik ga niets doen om de markt tegen te spreken', sprak Trichet veelbetekenend.

De ECB-voorzitter zei dat de economische cijfers wijzen in de richting van een economisch herstel in de eurozone in de tweede jaarhelft. 'Maar grote onzekerheden omringen dit herstel', waarschuwde hij meteen. 'De inflatie stijgt de komende maanden weer boven nul, maar zal een hele poos gematigd blijven.' De inflatie in de eurozone bedroeg in oktober -0,1 procent.

Hij herhaalde dat een overdreven volatiliteit van de wisselkoersen negatief is voor de eurozone en de wereldeconomie. Trichet schaarde zich opnieuw achter het officiële standpunt van Washington dat een sterke dollar goed is voor de Amerikaanse economie. Bovendien is een 'ordelijke en geleidelijke appreciatie' van de Aziatische munten welkom. Zowel de VS als Europa verwijten veel Aziatische landen, vooral China, hun munt artificieel goedkoop te houden, wat hun een enorm concurrentievoordeel oplevert. 

Over de zogenaamde kredietschaarste vertelde Trichet dat die eerder het gevolg is van de zwakke vraag naar leningen dan van banken die de kredietkraan dichter draaien. Hij riep de banken wel op hun job te doen: leningen verstrekken aan gezinnen en bedrijven.

Carl Pansaerts

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect