Advertentie
Advertentie

ECB zet deur open voor verdere renteknippen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht de basisrente met 50 basispunten verlaagd tot 3,25 procent. In zijn begeleidende toespraak zei voorzitter Jean-Claude Trichet dat een nieuwe renteverlaging niet uitgesloten is en dat de inflatie in 2009 op het streefdoel van de ECB zal terechtkomen.

(tijd) - Op 8 oktober verlaagde de ECB zijn richtinggevend rentetarief al eens met 50 basispunten, van 4,25 procent naar 3,75 procent. De ECB ging toen mee in een poging van centrale banken wereldwijd om de toestand op de kredietmarkten te ontspannen.

Vandaag volgt een nieuwe renteknip met 50 basispunten. De basisrente voor de eurozone komt zo op 3,25 procent te liggen. Economen gepolst door Bloomberg rekenden bijna allemaal op een renteverlaging van die omvang. Met de renteverlaging komt de basisrente in de eurozone op het laagste peil in twee jaar terecht. In juli verhoogde de ECB de rente nog met 25 basispunten tot 4,25 procent om de inflatie te bezweren.

Sinds juli is het economische plaatje voor de eurozone echter danig veranderd. Door de crisis op de financiele markten en de steeds grotere impact op de reele economie zakte de inflatie in de eurozone van 4 procent in juli tot 3,6 procent in september. De economie van de eurozone kromp in het tweede kwartaal, en deed dat wellicht opnieuw in het derde kwartaal, zei de Europese Commissie deze week nog in een rapport. Het rapport meldde verder dat de economie van de eurozone in 2009 virtueel tot stilstand zal komen.

Prijsstabiliteit

Dat zorgt voor een aardverschuiving in het beleid van de ECB. Terwijl de prioriteit in de zomermaanden nog op inflatiebestrijding lag, is die prioriteit nu verschoven naar het stimuleren van de economische groei. 'Wellicht zal de crisis voor een uitgestrekte periode op de groei wegen', zei ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet in zijn commentaar bij het rentebesluit. 'Zowel de vraag binnen de eurozone als daarbuiten verzwakken en daarnaast zijn er de strakkere kredietvoorwaarden. De ECB sluit daarom nieuwe renteverlagingen niet uit.'

'In 2009 zal de inflatie terugvallen tot ons streefdoel voor prijsstabiliteit', aldus nog Trichet. De ECB streeft naar een inflatie van ongeveer 2 procent op jaarbasis.

Over de crisis zei Trichet dat de impact nog te bezien valt. 'De kredietvoorwaarden voor bedrijven zijn verstrakt, maar voor de gezinnen valt de impact op de kredietvoorwaarden totnogtoe mee. Wij volgen alles nauwlettend op de voet.'

Economen verwachten nog meer renteverlagingen in de komende maanden. 'De omvang van de crisis vraagt sterke actie', aldus een econoom. 'De ECB focust zich nu meer op groei dan op inflatie.'

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud