Euribor zakt eerste keer onder 1 procent

De euribor op drie maanden, de belangrijkste kortetermijnrente in de eurozone, is maandag voor het eerst onder 1 procent gedaald. De interbankenrente daalt voortdurend sinds de Europese Centrale Bank (ECB) op 24 juni een recordbedrag leende aan de banken.

De euribor op drie maanden noteerde op 0,996 procent, het laagste peil sinds de invoering van de euro. Vrijdag bedroeg de interbankenrente nog 1,007 procent.

De banken van de eurozone kregen drie weken geleden voor het eerst de kans om bij de ECB geld te lenen voor een periode van 12 maanden. Ze maakten er massaal gebruik van, want ze leenden liefst 442 miljard euro.

Sindsdien zwemmen de banken in het geld en dat duwt de interbankenrente naar omlaag. De ECB roept de banken op de cash niet op te potten, maar uit te lenen aan de gezinnen en bedrijven om de economische activiteit te ondersteunen.

Doorgaans is de interbankenrente wat hoger dan de basisrente van de ECB. Dat is sinds gisteren niet meer het geval, want de basisrente van de ECB bedraagt 1 procent.

De euribor op drie maanden is een zeer belangrijke rente, omdat de voorwaarden van veel financiële producten op dit rentetarief zijn gebaseerd. WV

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect