Geithner-plan van 2.000 miljard dollar

©AFP

De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, heeft tot 2.000 miljard dollar veil voor de redding van 's lands financiële sector. Publiek-private samenwerking moet heil brengen. Overtuigend was het plan niet wegens het ontbreken van gedetailleerde maatregelen. Kort nadat Geithner zijn bankenplan voorgesteld had, gaf de Senaat groen licht aan het reddingsplan voor de Amerikaanse economie.

(tijd) - De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, stelde gisteren zijn lang verwachte reddingsplan voor de financiële sector voor. 'Om ervoor te zorgen dat banken de kredietkraan voor gezinnen en kleine bedrijven weer opendraaien, om het vertrouwen in de markten te herstellen en het wantrouwen bij de Amerikaanse bevolking weg te nemen, schoeien we het reddingsplan van de regering voor de financiële sector op een heel andere leest', begon Geithner.

Dat herwerkte plan bestaat uit vier grote pijlers. In de eerste plaats gaan het ministerie van Financiën en de Federal Reserve, in samenwerking met privé-investeerders, een publiek-privaat investeringsfonds oprichten. Dat fonds heeft een heel duidelijk doel: het moet de slechte activa van de financiële instellingen overnemen. In eerste instantie wil Geithner voor 500 miljard dollar aan toxische activa onderbrengen in het fonds. 'Maar dat bedrag kan, indien nodig, oplopen tot 1.000 miljard dollar', voegde Geithner eraan toe.

Daarnaast sloot de minister van Financiën nieuwe rechtstreekse kapitaalinjecties in financiële instellingen niet uit. Het geld voor die operatie wil hij halen uit de tweede schijf van 350 miljard dollar van de zogenaamde Troubled Asset Relief Program (TARP). Maar voor de banken aanspraak kunnen maken op extra geld, onderwerpt Financiën hen aan een stresstest. Die moet bepalen hoeveel steun de banken nodig hebben en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen in ruil voor de financiële hulp.

Om gezinnen en kleine bedrijven gemakkelijker toegang te verlenen tot leningen, breidt Geithner ook een al aangekondigd programma van de Fed en Financiën uit. Aanvankelijk was bekendgemaakt dat die twee instanties samen voor 200 miljard dollar aan auto-, studenten- en andere consumentenleningen zouden financieren. Gisteren zei Geithner dat dat bedrag opgetrokken wordt tot 1.000 miljard dollar.

Ten slotte reserveert Geithner 50 miljard uit de TARP voor steun aan huiseigenaars die hun hypotheeklening niet kunnen afbetalen. Meer details over dat plan volgen de komende weken.

Wall Street

Kort nadat Geithner zijn reddingsplan voor de financiële sector gepresenteerd had, richtte Wall Street de ogen op de Senaat. Die stemde over het herstelplan voor de Amerikaanse economie. Aan dat plan hing aanvankelijk een prijskaartje van ruim 900 miljard dollar. Maar na dagenlange onderhandelingen bleef een maatregelenpakket van 838 miljard dollar over. Met de steun van drie Republikeinen raakte het plan goedgekeurd. De volgende dagen moet het project van de Senaat nog afgestemd worden op dat van het Huis.

LD

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect