Advertentie

Huizen eerste keer in 26 jaar goedkoper

De gemiddelde prijs van woningen in België daalt wellicht in 2009 voor het eerst in 26 jaar. Dat blijkt uit gegevens van de Federale Overheidsdienst Economie. Eerder hadden vastgoedmakelaars en notarissen reeds een prijsdaling over de eerste zes maanden van het jaar gemeld aan De Tijd.

(belga/tijd) - Tot voor kort was de Belgische vastgoedmarkt erg veerkrachtig. Over heel 2008 stegen de woningprijzen nog met ruim 4 procent.  'De vastgoedprijzen bereikten hun piek in het derde kwartaal van vorig jaar', stelt de FOD Economie dinsdag in een persbericht. 'Vanaf het vierde kwartaal stellen we prijsdalingen vast gedurende meerdere opeenvolgende kwartalen.'

Volgens het persbericht deden de afnemende prijsstijgingen van de voorbije jaren al een tijdje vermoeden dat er een prijsdaling op jaarbasis zat aan te komen. '2009 is een kantelmoment, voor het eerst in jaren stellen we een negatieve evolutie vast van de gemiddelde prijs bij huizen tegenover een jaar eerder.'

Vooral het duurdere segment, de villa's, kenden een sterke prijsdalingen van 5,6 procent in een jaar tijd. Bij de goedkopere woonhuizen was de prijsdaling minder uitgesproken (-1,3 procent op jaarbasis). De prijs van bouwgronden bleef verder stijgen in de eerste jaarhelft. En de prijs van appartementen bleef min of meer constant.

De vraag is hoe deze prijsdaling zal evolueren. ING voorspelde een tijdje geleden voor het hele jaar een daling van 8 tot 10 procent. ING-economen berekenden toen dat huizen in verhouding tot lonen, rente en verstrekte woonkredieten de jongste 25 jaar nooit zo duur waren.

Zaterdag 5/9 in Netto, gratis bij De Tijd

Vastgoedspecial: Hoe zwaar knaagt de crisis aan uw vastgoed?

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud