IMF optimistischer over wereldeconomie

Dominique Strauss-Kahn, de topman van het IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is een stuk optimistischer geworden over de wereldeconomie. De instelling ziet de globale economische activiteit in 2010 met 3,9 procent toenemen. In oktober vorig jaar lag de verwachting nog op een groei van 3,1 procent.

'In de meeste ontwikkelde economieen zal het herstel traag verlopen in vergelijking met gelijkaardige situaties in het verleden', zegt het IMF in een persbericht. 'Maar in veel groeimarkten zal de economische activiteit naar verwachting relatief hevig zijn, grotendeels gedreven door de robuuste interne vraag.'

Zo moet de Chinese economie dit jaar 10 procent groeien, 1 procentpunt meer dan de eerdere verwachting. Ook van India (+7,7%) verwacht het IMF veel.

Van de ontwikkelde economieen moet vooral de VS, de grootste economie ter wereld, het goed doen. Het IMF voorspelt een groei van 2,7 procent voor 2010, 1,2 procentpunt meer dan de voorspelling uit oktober.

De economische activiteit in de eurozone moet dit jaar 1 procent toenemen, 0,7 procentpunt meer dan de eerdere IMF-prognose. Opvallend: het IMF ziet de groei in de VS in 2011 terugvallen tot 2,4 procent. De eurozone moet verdapperen tot 1,6 procent groei.

Het IMF zegt dat het wereldwijde economische herstel te danken is aan 'de uitzonderlijke hoeveelheid aan stimuleringsmaatregelen'. 'Desondanks blijft de private vraag in de ontwikkelde economieen zwak.' De instelling raadt daarom aan om de stimuli die dit jaar nog gepland zijn 'volledig uit te voeren'.

Het IMF roept de overheden wereldwijd ook op om geloofwaardige exitstrategieen op te stellen en te formuleren. 'Dat is vooral belangrijk voor landen met een begroting waarrond de bezorgdheid toeneemt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect