Kwart meer woonkredieten toegekend in eerste kwartaal

De Belgische hypotheekmarkt blijft haar midden vorig jaar ingezette herstel verderzetten. In de eerste drie maanden van het jaar werd 25 procent meer aan woonkredieten verstrekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat leren nieuwe cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet.

(tijd) - Ook de onderliggende bedragen blijven de hoogte ingaan: het volume aan verstrekte bedragen lag ruim 30 procent hoger dan een jaar eerder. Het totaal uitstaande bedrag aan woonkredieten schommelt nu rond de 148 miljard euro. Het gemiddelde bedrag van een krediet voor een nieuwe woning lag begin dit jaar op 126.292 euro.

De cijfers bevestigen de stijgende trend die midden vorig jaar werd ingezet, al is er wel een lichte terugval ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009. Toen nam het aantal nieuwe hypotheken met ruim 35 procent toe.

Het aantal nieuwe kredietaanvragen bijft ondertussen ook toenemen. In vergelijking met vorig jaar werden er in de eerste drie maanden van vorig jaar 18 procent meer kredietaanvragen opgetekend. De kredieten voor de aankoop van een nieuwe woning zitten opnieuw in de lift, maar de renovatiekredieten blijven ook populair.

Opmerkelijk: in bijna de helft van de gevallen kiezen consumenten voor kredieten met een jaarlijks veranderende rentevoet. Twee jaar geleden was dat nog maar iets meer dan 1 procent. In bijna 30 procent van de gevallen kiest men voor een vaste rentevoet. Begin 2008 was dat nog 85 procent.

Pieter Suy
Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect