Nederland pompt 6 miljard extra in economie

De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende - Foto AFP ©AFP

Het Nederlandse kabinet gaat dit jaar en volgend jaar 6 miljard euro extra uitgeven om de in recessie verkerende economie te stimuleren. De pensioenleeftijd gaat omhoog. Dit heeft minister-president Jan Peter Balkenende woensdag gezegd in een verklaring tegenover de Tweede Kamer.

(dow jones) - Naast het stimuleringspakket van de nationale overheid zullen de provincies 1,5 miljard euro extra uitgeven.

Volgend op de stimuleringsmaatregelen zal, mits de economische context het toelaat, in 2011 worden overgegaan tot bezuinigingen. Balkenende wees erop dat het begrotingstekort in hoog tempo oploopt. Om de overheidsfinancien voor de lange termijn te waarborgen wordt de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd tot 67 jaar van 65 jaar, kondigde Balkenende aan. Naast de extra uitgaven zal het kabinet verschillende maatregelen doorvoeren die de economie moeten stimuleren. Investeringen in infrastructuur en de bouw worden naar voren gehaald. Ook worden procedures versneld, zodat bedrijven en burgers sneller kunnen bouwen.

Verder kondigde Balkenende aan dat de vliegtaks wordt afgeschaft om luchthaven Schiphol te stimuleren.

Naast de woensdag onthulde maatregelen zei de premier dat er een cultuurverandering nodig is in de financiele sector. 'We werken aan een passend beleid voor de beloningsstructuur in financiele instellingen die staatssteun ontvangen', zei Balkenende.

Minister van Financien Wouter Bos voegde tijdens een persconferentie na de verklaring van Balkenende toe dat 10 miljard euro extra is gereserveerd voor werkloosheidsuitkeringen. Het Centraal Planbureau heeft berekend dat de Nederlandse werkloosheid dit jaar zal stijgen tot 5,5 procent, om in 2010 verder op te lopen tot 8,75 procent.

Mocht het nodig zijn, dan kunnen sommige maatregelen uit het vandaag aangekondigde pakket worden doorgetrokken tot 2011, zei Bos. Echter, wanneer het de economie niet schaadt, zal dat jaar worden overgegaan tot bezuinigingen.

Bos voegde toe dat bij een economische groei van 0,5 procent in 2011 kan worden overgegaan tot bezuinigingen zonder 'dat je jezelf de recessie induwt'. Het zou gaan om 1,8 miljard euro aan bezuinigingen, aldus de minister van Financien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud