Eerste renteverhoging in Europa

Svein Gjedrem, gouverneur van de Norges Bank - Foto Bloomberg

De Noorse centrale bank heeft als eerste centrale bank in Europa haar basisrente verhoogd. Ze trekt de depositorente met 25 basispunten op tot 1,5 procent.

(tijd) - 'De inflatie is iets hoger dan verwacht', zegt Norges Bank in een toelichtijng bij de renteverhoging. 'De werkloosheid is duidelijk lager dan verwacht en de economische activiteit steeg sneller dan voorzien.' De renteverhoging werd algemeen verwacht.

Noorwegen heeft minder dan andere landen last van de wereldwijde crisis. De krimp van de economie is relatief beperkt en de inflatie blijft duidelijk hoger dan nul. Noorwegen overwon al in het tweede kwartaal de recessie. De centrale bank zegt dat ze van plan is de rente geleidelijk te verhogen.

Andere Europese landen zullen wellicht nog verscheidene maanden wachten vooraleer zij hun monetair beleid verstrakken. Economen verwachten dat de Bank of England en de Zweedse Riksbank pas in het tweede kwartaal van volgend jaar de rente verhogen. De Europese Centrale Bank wacht wellicht tot het derde kwartaal van 2010. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect