Vastgoedcrisis slaat gat in Vlaamse schatkist

De Vlaamse staatskas slinkt door de vertraging op de vastgoedmarkt. De ontvangsten uit registratierechten, de belangrijkste Vlaamse gewestbelasting, zijn in de eerste jaarhelft met ruim 20 procent gekelderd tegenover dezelfde periode een jaar eerder. In de maand juni is er zelfs een daling met bijna 27 procent merkbaar.

(belga) - Dat bericht De Morgen maandag op basis van gegevens gepubliceerd in het Staatsblad.

De registratierechten, de belasting bij een aankoop van een huis of een lap grond, spijsden de Vlaamse schatkist in het eerste halfjaar met 661,4 miljoen euro. Dat is een vijfde minder dan in de dezelfde periode vorig jaar, toen de teller nog 170 miljoen euro hoger uitkwam, op bijna 831 miljoen euro.

De terugval van de geïnde registratierechten heeft te maken met de minder goed presterende vastgoedmarkt, die tot minder transacties heeft geleid in de eerste jaarhelft.

Alle Vlaamse gewestbelastingen samen vallen in de eerste jaarhelft voorlopig ruim 8 procent lager uit dan vorig jaar. Vooral de ontvangsten die te maken hebben met het vermogen van de Vlamingen, naast de vastgoedbelastingen gaat het om de erfenis- en schenkingsrechten, nemen een duik. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect