Verzet tegen overname van Fortis groeit

Het verzet van de aandeelhouders tegen de overname van Fortis door de Franse groep BNP-Paribas neemt toe. De Nederlandse Vereniging der Effectenbeheerders (VEB) en de Europese beleggersvereniging Euroshareholders kondigden vandaag aan juridische stappen te ondernemen tegen Fortis. Gisteren kwamen uit Belgische hoek gelijkaardige mededelingen. De aandeelhouders zijn vooral misnoegd over de verkoop van Fortis zonder dat zij zich hierover konden uitspreken.

(tijd) - De Vereniging van Effectenbeheerders, de Nederlandse organisatie die de belangen van kleine beleggers behartigt, is de laatste in rij om juridische stappen te ondernemen tegen de bankgroep Fortis. De organisatie werkt daarvoor samen met het Belgische adviesbureau Deminor. De VEB is van mening dat de aandeelhouders van Fortis te zwaar werden afgestraft door de reddingsplannen van de Nederlandse en de Belgische overheid.

Sinds gisteren kondigden al meerdere belangengroepen aan juridische stappen te ondernemen of te onderzoeken tegen de overname van Fortis-onderdelen door BNP Paribas en de Nederlandse overheid. De aandeelhouders hopen alsnog meer aandeelhouderswaarde uit de brand te slepen.

  • Gisteren meldde de Brusselse advocaat Mischaël Modrikamen dat hij zoveel mogelijk Fortis-aandeelhouders zou verzamelen om gerechtelijke acties te ondernemen tegen de ontmanteling van Fortis. Modrikamen stelt zich vragen bij de waardebepaling van de verkochte activa. Hij wil de verkoop aan BNP-Paribas laten opschorten. Naar eigen zeggen werd de advocaat gecontacteerd door misnoegde aandeelhouders.
  • Deminor en Test-Aankoop kondigden aan te onderzoeken of gerechterlijke stappen mogelijk waren. De verenigingen wilden hierbij niet overhaast te werk gaan.
  • De raad van bestuur van de Vlaamse Vereniging voor Beleggers en Beleggingsclubs (VFB) vroeg dat alle aandelen van BNP Paribas die de Belgische regering in bezit kreeg in Fortis worden ondergebracht. 'Door die inbreng kan op termijn hopelijk een deel van de enorme verliezen van de aandeelhouders worden goedgemaakt', zei VFB-voorzitter Paul Huybrechts. 
  • De Europese beleggersvereniging Euroshareholders heeft vier websites geopend waar Fortis-aandeelhouders zich kunnen registreren. Euroshareholders is van plan juridische acties op te zetten om de positie van Fortis-aandeelhouders te verdedigen. Volgens Euroshareholders hadden de aandeelhouders van Fortis bij zulke belangrijke transacties betreffende de activa van de groep inspraak moeten hebben. De Europese vereniging vraagt dat Fortis een uitzonderlijke aandeelhoudersvergadering bijeenroept. Euroshareholders roept tevens op tot een onderzoek naar des misleidende communicatie en het mismanagement van Fortis.
  • De beleggersvereniging Dolor gaat vrijdag een klacht indienen met burgerlijke partijstelling tegen Fortis.
  • De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bereidt een juridische procedure voor. De VEB vecht onder meer aan dat de aandeelhouders van Fortis zich niet hebben kunnen uitspreken over de verkoop van de activa aan de Nederlandse overheid en aan de Franse bankgroep BNP Paribas.
    Tijdens de onderhandelingen over de redding van Fortis werd op geen enkel moment rekening gehouden met de belangen van de aandeelhouders. 'Alhoewel volgens de VEB de staat terecht het tegengaan van het instorten van het bancaire systeem en het beschermen van spaarders vooropstelt, is het onacceptabel dat vervolgens geheel geen aandacht meer is voor de belangen van aandeelhouders', zegt de organisatie in een persbericht.

IDW/PS

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud