Bel20 lijdt vijfde verlies op rij

Op Euronext Brussel is de Bel20 voor de vijfde dag op rij met verlies de dag uitgegaan. De lagere cijfers waren vooral te wijten aan de zwakke prestaties van Suez en InBev. De financiële waarden konden eindelijk nog eens winst boeken: Fortis ging zelfs ruim 3 procent hoger. Op Wall Street boekten de bankaandelen herstel, maar de Dow en co sloten toch in het rood.

(tijd) - De Bel20 sloot 0,95 procent in het rood op 3.318,54 punten. ‘Het wordt een volatiele zomer. Een nerveuze markt met minder marktpartijen en dus minder volumes, betekent grotere spreads en grotere koersschommelingen,’ reageert een handelaar.

Met een verlies van 3,1 proent op 43 euro was de Franse energiegroep de grootste pretbederver binnen de Bel20. Suez zag daarmee de winst die het maandag boekte meteen in rook opgaan.

Ook de biergroep InBev kreeg klappen. Het aandeel ging 2,5 procent lager tot 46,83 euro nadat het beurshuis Gilissen het aandeel op zijn verkooplijst had gezet. Het koersdoel werd met een kwart verlaagd tot 46 euro. Aanleiding is het overnamebod op Anheuser-Busch, de kostprijs van die eventuele overname en de gevolgen ervan op het dividend en de winst per aandeel.

De financiële waarden bevonden zich voor het eerst sinds lang eens niet in het verdomhoekje. Dexia, dat gisteren nog een tik van bijna 5 procent had gekregen door de bezorgdheid over zijn Amerikaanse dochter FSA, eindigde vandaag 0,3 procent hoger op 11,42 euro. KBC steeg met 0,4 procent tot 72,59 euro. De grootste winst was echter voor Fortis weggelegd: het aandeel schoot 3,1 procent hoger tot 12,25 euro.

Koopjesjacht

Ook de Amerikaanse financiële waarden hebben een herstelbeweging ingezet. Na de forse koersval van de voorbije weken gaan beleggers op zoek naar koopjes. Die zoektocht levert Citigroup een winst van 1,6 procent op 18,85 dollar op. Bank of America sloot 2,9 procent hoger op 26,62 dollar.

De Amerikaanse indexen zijn desondanks in het rood gesloten, na nog maar eens teleurstellend macronieuws uit de VS. De Dow Jones sloot 0,3 procent lager tot 11.807,43 punten. De S&P500 verloor 0,3 procent tot 1.314,29 punten. De Nasdaq ging 0,7 procent in het rood tot 2.368,28 punten.

Dinsdagmiddag was gebleken dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen afgelopen maand tot het laagste niveau in 16 jaar is teruggevallen. Bovendien is 'Joe Sixpack' in 44 jaar nog nooit zo somber geweest over de economische groei in het komende halfjaar.

Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse Conference Board deze middag heeft vrijgegeven. De index voor het consumentenvertrouwen kwam in juni uit op 50,4, tegen een herziene 58,1 in mei. Opvallend is vooral dat de verwachtingen voor de komende zes maanden nog nooit zo somber waren in de 44 jaar waarin het Conference Board zijn indexcijfers vrijgeeft.

Eerder op de dag hadden Amerikaanse beleggers wel meevallende huizencijfers te horen gekregen. Maar hoewel l beter dan verwacht, zijn de huizencijfers niet meteen iets om euforisch over te zijn: in vergelijking met vorig jaar zijn de Amerikaanse woningen gemiddeld 15,3 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de gezaghebbende S&P/Case-Shillerindex die de woningprijzen in twintig Amerikaanse grootstedelijke gebieden meet. Economen hadden op een daling van 16 procent gerekend.

Voor beleggers wordt het wachten op de nieuwe huizencijfers, die woensdag worden vrijgegeven. Die dag neemt de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, ook haar rentebesluit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud