Advertentie

Wereldbank pessimistischer dan in maart

Robert Zoellick, voorzitter van de Wereldbank ©REUTERS

De Wereldbank ziet de wereldeconomie dit jaar met 2,9 procent inkrimpen. Volgend jaar keren we terug naar een groei van 2 procent. Die voorspellingen zijn een pak somberder dan de eerdere prognoses van de instelling die van maart dateren. De Wereldbank maakt zich vooral zorgen over de gevolgen van de crisis voor de armste regio's.

(tijd) - De Wereldbank rekende in maart jongstleden nog op een krimp van 1,7 procent voor de wereldeconomie, en voor 2010 op een groei van 2,3 procent. Die verwachtingen worden nu, ruim drie maanden later, fors omlaag bijgesteld.

De Wereldbank, die opgericht werd na Wereldoorlog II om gezondheids- en ontwikkelingsprojecten te stimuleren in arme landen, is opvallend pessimistischer geworden voor de vooruitzichten voor de eurozone. Terwijl ze in maart nog op een krimp van 2,7 procent rekende voor de landen die de euro delen, verwacht ze nu een inkrimping van het bbp met 4,5 procent.

Voor de VS rekent de Wereldbank op een krimp van 3 procent (tegenover 2,4 procent in maart), voor Japan rekent de instelling op een loodzware recessie. De economie zou er dit jaar met 6,8 procent krimpen (tegenover een eerdere verwachting van 5,3 procent).

De Wereldbank ziet de wereldhandel met bijna een tiende afnemen tegenover 2008 (-9,7%). De voorspelling van maart hield rekening met een daling van 6,1 procent.

De Wereldbank maakt zich vooral zorgen over de gevolgen van de crisis voor de armste landen. 'De werkloosheid zit in de lift, en de armoede zal toenemen in economieën die in volle ontwikkeling zijn. Dat zal een substantiële verslechtering van de toestand voor de armen van de wereld met zich meebrengen.'

De opkomende regio's zullen dit jaar met een magere 1,2 procent groeien, tegenover een eerdere prognose van 2,1 procent. Zonder de positieve impact van China en India stevenen de opkomende landen af op een krimp van 1,6 procent.

De Wereldbank maakt zich in het bijzonder zorgen over landen in Centraal-Azie en Oost-Europa. Door de crisis kwam een wereldwijde kapitaalvlucht uit de opkomende markten op gang, die landen met scheefgetrokken balansen, of landen met een grote afhankelijkheid van kortetermijnfinanciering kwetsbaar maakt voor een liquiditeitsdroogte op de kapitaalmarkt. 

Opvallend: de Wereldbank is een stuk pessimistischer dan het IMF. Het IMF ziet de wereldeconomie dit jaar 1,3 procent krimpen, en rekent voor volgend jaar op een groei van 2,4 procent. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud