Aanstaande productieverhoging Saudi-Arabië drukt olieprijzen

(tijd-nieuwslijn) - Op de energiemarkten zijn maandag de olieprijzen gedaald nadat de Saudische Minister van Olie Ali Al Naimi eerder op de dag had aangekondigd dat zijn land later dit jaar de productie zal verhogen. Hij stelde daarnaast van mening te zijn dat ook de OPEC de productie moet verhogen.

De voorzitter van de OPEC Ahmad Fahd al-Ahmad al-Sabah stelde dat de OPEC mogelijk tot een verhoging van de productie overgaat. 'Een productieverhoging zal op tafel liggen. Als het nodig is, zullen we dat op een verantwoorde manier aanpakken', stelde hij tegen journalisten voor zijn afreis naar Iran.

Rond 17.30 uur werd in New York voor een vat ruwe olie 54,10 dollar betaald. Vrijdag nog werd de opmars van de olieprijs gestopt op 55,67 dollar. Dat is 2 dollarcent onder het record van oktober vorig jaar.

Woensdag komt de OPEC bijeen in Isfahan (Iran) om te bekijken of ze haar huidige productiequota handhaaft. In de aanloop naar die vergadering gaven ook Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten eerder te kennen dat ze bereid zijn meer olie op te pompen dan de hun toebedeelde quota. Maandagmiddag voegde Saudi-Arabië zich bij de voorstanders voor hogere quota.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud