Aantal faillissementen bereikt recordpeil in januari

(tijd/belga) - In januari werden 631 bedrijven failliet verklaard. Dat is een stijging met 3,4 procent ten aanzien van januari vorig jaar en een recordaantal voor de laatste vijf jaar. Voor het onderzoeksbureau Graydon alvast een bevestiging van het feit dat de 'periode van afkoeling' van de economie nog steeds voortduurt.

Het is van 1999 geleden dat januari nog meer faillissementen telde.

Het hoogste aantal falingen in januari viel in de groothandel, gevolgd door de horeca en de kleinhandel. Geografisch situeert de stijging van het aantal falingen zich in alle provincies, met uitzondering van Brabant en Antwerpen. De stijging is het grootst in Oost-Vlaanderen: van 49 naar 88 of een stijging met 79 procent.

Het aantal personeelsleden dat door de faillissementen hun baan verloor, bedraagt in januari 1.960. Vorig jaar waren dat er 3.200. Toen gingen onder meer Brepols en de groep bedrijven rond Sofinal Cotesa over de kop. De grootste faillissementen in januari van 2004 waren Sobelair (421 jobs), Raemdonck-Janssens (204 jobs) en Bontex (81 jobs).

Graydon ziet in de nieuwe stijging dan ook 'een bevestiging van het feit dat de periode van afkoeling van de economische toestand nog steeds voortduurt, ondanks een verhoging van het vertrouwen van de ondernemers in januari'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud