Advertentie

Aantal noteringen zakt tot laagste peil in 135 jaar

foto Photo News ©Photo News

De Brusselse beurs zal het jaar eindigen met het laagste aantal genoteerde ondernemingen sinds 1873. Dit jaar verdwenen per saldo opnieuw vier Belgische aandelen van het koersenbord.

(tijd) - Tegenover zeven schrappingen op de gereglementeerde markt stonden amper drie nieuwkomers. De cijfers tonen aan dat de beurs steeds minder haar rol speelt als financier voor jonge groeibedrijven.

Steeds minder Belgische bedrijven vinden de weg naar het koersenbord. Eind 2008 zal de officiële markt van Euronext Brussel, zonder de Vrije Markt en Alternext, nog 171 noteringen tellen. Daarvan zijn er 131 binnenlandse vennootschappen en 40 buitenlandse. Volgens cijfers van het Studiecentrum voor Onderneming & Beurs (SCOB) van de Universiteit Antwerpen moeten we al teruggaan tot 1873 om een even laag aantal te vinden.

In 2008 maakten slechts drie nieuwe namen hun entree op de koerstabellen van de gereglementeerde markt: de groenestroomproducent 4EnergyInvest, de vastgoedbevak Immo Moury, en het energiebedrijf Thenergo. Alleen voor de eerste gaat het om een 'echte' beursgang. Immo Moury werd afgesplitst van het bouwbedrijf Moury Construct. Voor Thenergo betreft het enkel een tweede notering naast Parijs, want het bedrijf moest een kapitaaloperatie in ons land wegens de geringe interesse afblazen.

Daartegenover verdwenen zeven namen, waarvan zes het gevolg zijn van overnames: Innogenetics, Brantano, Cumerio, ICOS Vision Systems, Dolmen en Nord-Sumatra. De brouwer Co.Br.Ha. koos vrijwillig voor een verhuizing van de eerste markt naar Alternext.

Wegens de bar slechte economische vooruitzichten en de halvering van de beursindexen dit jaar ziet het er niet naar uit dat 2009 beterschap brengt. Omdat veel beleggers afkerig geworden zijn van aandelen, heeft de beurs haar rol als belangrijk financier voor groeibedrijven gevoelig zien verminderen. Voor gevestigde ondernemingen speelt de beurs echter nog altijd een cruciale rol. Zo kon de brouwer InBev dankzij zijn beursnotering bij het grote publiek en bij internationale investeerders 6,4 miljard euro ophalen om de overname van Anheuser-Busch te financieren. SM/KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud