Aardverschuiving in financieel landschap Wall Street

De financiële wereld is maandagochtend brutaal wakkergeschud. Na een langgerekte periode van manoeuvres om de schokken van de kredietcrisis op te vangen, overschouwen beleggers vandaag een grondig gewijzigd landschap. Bank of America slokt Merrill Lynch op, Lehman Brothers dreigt van de kaart geveegd te worden, en ook AIG komt in steeds slechtere papieren te zitten.

(tijd) - Afgelopen weekend was voor Lehman Brothers erop of eronder. Maandochtend lijkt het erop dat het er eerder onder zal worden. De zakenbank vroeg vanochtend bescherming tegen zijn schuldeisers volgens het zogeheten Chapter 11, vergelijkbaar met het gerechtelijk akkoord in ons land. Bank of America en Barclays haakten gisteren definitief af als potentiële overnemers.

Het nieuws zorgde voor zware verliezen voor de Aziatische financiële aandelen. De Japanse beleggers kunnen pas morgen reageren op het nieuws. De beurs in Tokio bleef vandaag gesloten ter gelegenheid van Respect for the Aged Day.

Bank of America heeft wel al een andere prooi gevonden. De grootste consumentenbank van de VS neemt Merrill Lynch, het grootste beurshuis ter wereld, over voor ongeveer 50 miljard dollar. De deal wordt volledig gefinancierd met eigen aandelen.

Intussen dreigt American International Group (AIG), 's werelds grootste verzekeraar, ook in de afgrond te glijden. Dit weekend meldden verschillende media dat de verzekeraar de verkoop van activa overweegt. AIG probeert zo zijn topkredietrating te vrijwaren. Die stond onder druk omdat onder meer Standard&Poor's zich zorgen maakt over de toegang tot liquiditeiten. De New York Times meent nu te weten dat AIG aan de Fed een noodkrediet van 40 miljard dollar heeft gevraagd.

70 miljard dollar

De banken beseffen intussen dat ze de markt meer zekerheid moeten bieden over hun overlevingskansen. Dit weekend bereikten tien banken een akkoord over de oprichting van een noodfonds. De tien storten elk 7 miljard dollar in het fonds, en elke bank heeft recht op een derde van die 70 miljard in geval van nood.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud