Advertentie

Aegon verrast beleggers met omvang winstwaarschuwing

(tijd-nieuwslijn/betten) - De Nederlandse verzekeraar waarschuwde maandagmorgen dat de nettowinst over 2002 30 tot 35% lager zal uitkomen dan verwacht. Hoewel de meeste analisten een verlaging van de winstverwachting door Aegon voor 2002 min of meer hadden verwacht, komt de omvang van de verlaging als een verrassing. Op Euronext Amsterdam noteert het aandeel Aegon maandag tot 16,4% lager.

De neerwaarste bijstelling van de winstverwachting is volgens Aegon het gevolg van de aanhoudend verslechterende omstandigheden op de financiele markten en de zwakkere Amerikaanse dollar. Aegon heeft daarom besloten de voorzieningen voor 2002 te verhogen.

Bij de publicatie van de resultaten in het eerste kwartaal op 7 mei verwachtte Aegon dat de nettowinst ten minste gelijk zou zijn aan het resultaat over 2001 van EUR 2.397 miljoen. Volgens de nieuweverwachting rekent Aegon op een nettowinst in 2002 van EUR 1.558,05 miljoen tot EUR 1.677,9 miljoen.

Analisten van Delta Lloyd Securities stellen dat de door Aegon aangevoerde oorzaken van de verlaging van de winstverwachting niet nieuw zijn, maar dat ze desondanks verrast zijn door het gecombineerde effect op de winst. Hoewel de huidige koers van het aandeel een aantrekkelijk koopmoment lijkt te bieden stellen de Dexia-analisten vast te houden aan het hold-advies als gevolg van de summiere informatie van Aegon. De taxaties voor de winst per aandeel zijn wel verlaagd.

Volgens analist L. Daalder van Oyens & Van Eeghen heeft Aegon met de winstwaarschuwing van 'formidabele' omvang een 'bom op de de Nederlandse aandelenmarkt laten vallen'. Hoewel het volgens Daalder duidelijk was dat Aegon als gevolg van WorldCom en de zwakke dollar extra voorzieningen moest nemen, geeft de omvang van de winstverlaging aan dat er nog substantiele andere risico's zijn. Het enige goede nieuws is volgens de analist dat het er op lijkt dat Aegon met deze winstwaarschuwing nu in een keer al het negatieve nieuws heeft verwerkt.

Analist A. Ploeg van Effectenbank Stroeve hoopt eveneens dat Aegon met deze winstwaarschuwing zich in e e n keer heeft ontdaan van al het negatieve nieuws. Het gebrek aan detail in de toelichting van Aegon stelt de analist echter niet geheel gerust.

Ook analist A. Pitt van Schroder Salomon Smith Barney stelt dat de factoren achter de winstwaarschuwing niet verrassend zijn maar dat de omvang van de neerwaartse bijstelling van de winst dat wel is. Pitt heeft zijn taxaties en koersdoel verlaagd.

Volgens analist J. Meijer van SNS Securities kwam de winstwaarschuwing onverwacht. De hogere kredietkosten voor de portefeuille van bedrijfsobligaties van Aegon USA is volgens de analist niet verrassend. De bedrijfsobligatieportefeuille van Aegon is twee keer zo groot als de portfolio van ING en zeven keer zo groot als die van Fortis.

Volgens Meijer is de zwakkere dollar verantwoordelijk voor USD 140 miljoen van de winstval. Aegon heeft volgens de analist aangegeven rekening te houden met een gemiddelde wisselkoers van USD 0,90. De SNS-analist heeft zijn taxaties voor de winst per aandeel voor 2002 met circa 35% verlaagd. Hij handhaaft het buy-advies.

Analisten van Insinger de Beaufort waren eveneens verrastdoor de winstwaarschuwing. De mate van de verlaging hebben de analisten doen besluiten het advies voor het aandeel te verlagen van hold naar accumulate.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud