Afkoeling Belgische economie onvermijdelijk

(tijd) - Drie grootbanken zijn van plan hun groeivooruitzichten voor de Belgische economie te verlagen. Ze verwijzen naar de forse daling van het Belgische ondernemersvertrouwen en naar de groeivertraging in Europa. De Belgische bedrijfsleiders werden pessimistischer omdat de dure euro en de zwakkere wereldeconomie een negatieve invloed hebben op de bestellingen en de productie. Dat meldt De Tijd.

'Het ondernemersvertrouwen daalde fors in november', meldt de Nationale Bank. Haar conjunctuurbarometer zakte tot -5,8 punten, tegenover -0,3 in oktober. Economen hadden een veel mildere terugval tot -1,2 punten voorspeld.

De stemming versomberde zowel in de industrie als in de handel. In de verwerkende nijverheid zakte de indicator van -0,5 tot -6,6 punten. Dat was vooral te wijten aan de forse daling van de buitenlandse en binnenlandse bestellingen en aan de vertraging van het productietempo. De indicator van de handel zakte nog meer, namelijk van -1,5 naar -9,8 punten. Daar lag een spectaculaire daling van de omzet aan de basis. Ook de bestellingen bij Belgische leveranciers verminderden sterk. In de bouw hield het optimisme nog het best stand: de indicator van de ruwbouw van gebouwen bleef stabiel op -2.

Hoog niveau

Deze cijfers suggereren dat de piek van de conjunctuurcyclus achter de rug ligt, ook al bleef de afgevlakte indicator lichtjes stijgen. Deze indicator geeft met wat vertraging de fundamentele trend weer van de conjunctuur. Overigens daalde ook in de economische sector 'dienstverlening aan bedrijven' het ondernemersvertrouwen. Maar de resultaten van die sector worden niet meegeteld bij de berekening van de conjunctuurbarometer.

Volgens economen werd een daling van het ondernemersvertrouwen verwacht: 'De barometer stond op een zeer hoog niveau. Bovendien waren de meeste Europese indicatoren al gedaald. Maar deze terugval is alleszins veel groter dan verwacht.'

De daling van het ondernemersvertrouwen is volgens de meeste experts vooral te wijten aan de stijging van de euro, die Belgische producten en diensten buiten de eurozone duurder maken: 'De buitenlandse bestellingen in de verwerkende nijverheid zijn fors gezakt', stelmlen zij. Allicht speelde ook de hoge olieprijs een rol.

ING België is van plan zijn groeiramingen voor 2004 en 2005 elk met 0,1 procentpunt te verlagen tot respectievelijk 2,7 en 2,4 procent. 'Wegens de gedaalde Belgische barometer', preciseert econoom Ivan Van de Cloot. Ook Fortis Bank en KBC overwegen hun Belgische groeivooruitzichten voor volgend jaar te verlagen, omdat de grote Europese landen onlangs tegenvallende groeicijfers publiceerden. Dexia Bank handhaaft haar groeiprognose van 2,1 procent. WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud