Afspraak over begrotingsevenwicht eurolanden in 2010 op de helling

©REUTERS

De financiële en economische crisis maakt het voor de landen van de eurozone zeer moeilijk om tegen 2010 een begroting in evenwicht te presenteren. Dat heeft de Europese Commissie maandag impliciet erkend. In april vorig jaar hadden de ministers van Financiën van de eurozone in Berlijn daarover nochtans een informele afspraak gemaakt.

(belga) - 'We weten in welke omstandigheden dat informele akkoord werd bereikt. Het was een periode van economische groei', zo verklaarde de woordvoerster van eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Joaquim Almunia maandag.

Ze herinnerde eraan dat de economische groei in de eurozone dit jaar hoogstens 1,3 procent zal bedragen. Dat is de helft minder dan in 2007 en de economische voorspellingen voor volgend jaar zijn nog minder rooskleurig.

'We zien momenteel een verslechtering van de openbare financiën omdat de fiscale inkomsten dalen en de uitgaven reeds aan het stijgen zijn in landen waar de werkloosheid toeneemt', zo erkende de woordvoerster.

Bovendien wordt in verscheidene landen een beroep gedaan op overheidsgeld om noodlijdende banken overeind te houden. Herkapitalisatie heeft volgens de Commissie echter enkel impact op de staatsschuld, en niet op de begroting.

Op 3 november publiceert de Europese Commissie haar nieuwe economische vooruitzichten. Daarbij worden ook de openbare financiën van de lidstaten onder de loep genomen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud