Almanij boekt EUR 224 mln nettowinst in eerste kwartaal

(tijd-nieuwslijn) - Almanij, de holding boven KBC, KBLux, Gevaert en Almafin, haalde in het eerste kwartaal een nettowinst van EUR 224 miljoen. Dat is 21,1% minder dan de EUR 283,9 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder, wat te wijten is aan het wegvallen van uitzonderlijke meerwaarden. Voor heel 2002 verwacht Almanij een hogere nettowinst dan vorig jaar.

Per aandeel kwam de nettowinst uit op EUR 1,14, tegen EUR 1,45 in het eerste kwartaal 2001. De daling met 21,4% is vooral de wijten aan de ontwikkeling van de uitzonderlijke elementen. Almanij boekte in het eerste kwartaal van 2001 een meerwaarde van EUR 80,7 miljoen op de verkoop van het belang in Telenet. Het operationeel resultaat, voor waardeverminderingen en afschrijving van goodwill, steeg op jaarbasis 7,3% tot EUr 663 miljoen.

De nettowinst van EUR 224 miljoen is in hoofdzaak afkomstig van het bankbedrijf, dat EUR 185,1 miljoen winst opleverde. Dat is evenwel 15,9% minder dan de EUR 220 miljoen van een jaar eerder. Het verzekeringsbedrijf haalde een nettowinst van EUR 58,7 miljoen, tegen EUR 51,9 miljoen over de eerste drie maand van 2001. Investeringsmaatschappij Gevaert leed in het eerste kwartaal een verlies van EUR 9,4 miljoen. Dat is te wijten aan de voorzieningen die nog moesten worden aangelegd voor het Horizon-herstelplan van Agfa, het gebrek aan meerwaarden door het zwakke beursklimaat en de afboeking van het belang in de Duitse bouwgroep Holzmann. Doordat Bayer zijn 30% in Agfa verkocht heeft, is Almanij de enige referentie-aandeelhouder van de beeldvormingsgroep. Almanij heeft geen intentie om dit belang op te trekken of te verminderen, zo zei voorzitter Huyghebaert in de marge van de algemene vergadering van Almanij.

Voor heel 2002 rekent Almanij op een hoger winst dan in 2001. Hiervoor baseert de holding zich op de verwachtingen van de deelnemingen. KBC en KBLux verwachten dat de winst tenminste het niveau van 2001 zal halen. Agfa, dat vorig jaar nog een verlies incasseerde, rekent op een positief resultaat. "Almanij is goed geplaatst om in te spelen op een economische heropleving. De kostendruk bij het bankbedrijf is onder controle en de fusie begint vruchten af te werpen. Het herstelprogramma bij Agfa loopt bovendien ook zoals het hoort", zei Huyghebaert op de algemene vergadering. De voorzitter merkt evenwel op dat de tekenen van herstel fragiel zijn en dat er onzekerheid blijft bestaan over de omvang van het herstel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud