Amerikaanse bedrijven profiteren van zwakke dollar

De afbrokkelende waarde van de dollar doet veel Amerikaanse bedrijven deugd. Vliegtuig- en machinebouwers zien hun concurrentiepositie tegenover Europa verstevigen. De Amerikaanse meubelindustrie kent zelfs een heropleving.

(tijd) - De Amerikaanse export boomt als nooit tevoren. In augustus zetten de Verenigde Staten een record neer door voor 138,3 miljard dollar goederen en diensten uit te voeren. In de eerste acht maanden van dit jaar nam de Amerikaanse export al ruim 11 procent toe. Daardoor krimpt ook het tekort op de handelsbalans. De belangrijkste oorzaak van de groeiende export is de daling van de dollar. Die maakt Amerikaanse producten goedkoper voor buitenlandse consumenten. Bovendien blaakt de wereldeconomie - en Azië in het bijzonder - van gezondheid, waardoor er veel vraag is naar Amerikaanse producten.

Volgens David Huether, de hoofdeconoom van de National Association of Manufacturers, zien zowat alle Amerikaanse sectoren hun exportcijfers groeien. Tot de grootste winnaars behoren onder meer de producenten van kapitaalgoederen zoals vliegtuigen, telecommunicatieapparatuur en auto-onderdelen, de leveranciers van industriële goederen als chemicaliën, en de voedings- en drankenindustrie.

In het orderboekje van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing zijn buitenlandse kopers vandaag goed voor zeven op de tien bestellingen van commerciële vliegtuigen. Zes jaar geleden was dat amper een derde. De Europese rivaal Airbus daarentegen erkent dat elke stijging van de euro met 10 cent 1,4 miljard dollar extra kosten betekent.

Ook in de machinebouw verstevigen Amerikaanse spelers hun positie ten opzichte van de Europese concurrentie. 'Naast de prijs is de kwaliteit en de service belangrijk voor de kopers van machines', zegt een exportspecialist. 'Klanten zijn bereid iets meer te betalen voor een betere kwaliteit, maar de prijsverschillen mogen niet te groot worden. Door de dollardaling zijn de verschillen in prijs aanzienlijk aan het worden, waardoor klanten de relaties met hun Europese leveranciers beginnen te herbekijken.'

Voor de Amerikaanse meubelindustrie leidt de zwakke dollar zelfs tot een heropleving. Meubelmakers in de VS kregen de voorbije jaren zware klappen en verhuisden fabrieken naar het goedkopere China of Canada. Dat laatste land profiteerde van de nabijheid van grote houtvoorraden en de goedkope Canadese dollar. Maar nu genieten Amerikaanse meubelmakers van een stijgende vraag omdat distributeurs goedkopere alternatieven zoeken voor de Canadese meubels. De Canadese dollar heeft er immers een stevige klim opzitten en was vorige maand evenveel waard als de Amerikaanse dollar, iets wat geleden is van 1976.

Omdat de Amerikaanse dollar zoveel terrein heeft prijs gegeven tegenover de Canadese tegenhanger, is Disney begonnen met een advertentiecampagne in Canada om Canadezen naar zijn Amerikaanse pretparken te lokken. De hele Amerikaanse toeristische industrie geniet overigens van de goedkope dollar. Buitenlandse toeristen boeken gemakkelijker een reis naar de VS, en bovendien geven ze ter plaatse meer uit omdat alles afgeprijsd lijkt. Dat effect speelt ook voor Amerikaans vastgoed en bedrijven, die nu aantrekkelijker geprijsd zijn voor buitenlandse investeerders.

De zwakke dollar leidt er zelfs toe dat sommige Amerikaanse bedrijven ernstig overwegen buitenlandse fabrieken te sluiten en de productie opnieuw naar de VS te brengen. Dat geldt onder meer voor bedrijven die enkele jaren geleden een fabriek in Canada openden. Het kostenvoordeel van die verhuizing is door de duurdere Canadese dollar zo goed als teniet gedaan.

De groeiende export helpt voorlopig de problemen in de Amerikaanse huizen- en kredietmarkt te compenseren. Economen wijzen echter op het gevaar van een te forse daling van de Amerikaanse dollar. Dat maakt de import van buitenlandse goederen duurder. Een dalende import zou de groei van buitenlandse economieën kunnen afremmen, wat op zijn beurt de Amerikaanse export kan doen afnemen. Bovendien kan de invoer van duurdere olie en grondstoffen de inflatie in de VS omhoog jagen. Zolang de daling van de dollar echter geleidelijk verloopt, maken economen zich niet al te veel zorgen.

Van onze correspondent in New York Kris Van Hamme

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud