Amerikaanse economie groeit beter dan verwacht

(tijd-nieuwslijn/belga) - Het bruto binnenlands product (BBP) in de Verenigde Staten is in het derde kwartaal met 7,2 procent gegroeid op jaarbasis. Dat is beter dan verwacht en meteen de sterkste groei in 19 jaar. Het gaat om een eerste schatting van het Amerikaanse ministerie van Handel. Geert Noels, econoom bij beurshuis Petercam, relativeert het cijfer.

De economen verwachtten een groei van 6 procent. De economische groei werd tussen juli en eind september vooral aangewakkerd door de toegenomen consumentenuitgaven en aankopen voor bedrijfsuitrusting. In het tweede trimester bedroeg de economische groei nog 3,3 procent. Over het eerste kwartaal nam het BBP met 1,4 procent toe.

Geert Noels relativeert het cijfer. Volgens de Petercam-econoom is de sterke groei voornamelijk het gevolg van de belastingverlaging die de Amerikaanse president George W. Bush recent doorvoerde.

Met het onverwacht hoge groeicijfer, lijkt er geen twijfel meer mogelijk dat de Amerikaanse economie uit het dal is gekomen. In Europa moet men voorlopig met veel minder genoegen nemen. Een aantal landen zoals Frankrijk verkeerde in het tweede kwartaal in een recessie of liet een groeivertraging zien. Enkel Groot-Brittannië publiceerde al groeicijfers voor het derde kwartaal, maar de groei blijft er beperkt tot 0,6 procent.

Aan de basis van het spectaculaire cijfer liggen vooral de toegenomen uitgaven van consumenten (+6,6 procent) en van bedrijven (+11,1 procent). Zo werd heel wat in immobilia geïnvesteerd en werd een kwart meer auto's aangekocht als gevolg van de prijzenslag in de sector. Ook de export groeide met 9,3 procent als gevolg van de goedkope dollar.

Het enig negatief element in het rapport is dat de structurele investeringen van bedrijven met 2,4 procent zijn achteruitgegaan. De uitgaven van de overheid, die tijdens het tweede kwartaal nog verantwoordelijk waren voor de economische groei, bleven beperkt tot 1,4 procent. De grootste slokop blijven de militaire uitgaven die na een stijging met 45 procent sinds de oorlog in Irak stabiel zijn gebleven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud