Advertentie

'Amerikaanse economie krimpt minder snel in aantal regio's '

Fed-voorzitter Ben Bernanke (foto: Reuters) ©REUTERS

De Amerikaanse economie is in maart en begin april verder verslechterd, maar de snelheid van de economische krimp lijkt af te nemen in een aantal gebieden. Dat meldt de Federal Reserve woensdag in het Beige Book. Het rapport van de Amerikaanse centrale bank was iets optimistischer dan het vorige.

Boston, Philadelphia, Richmond, Atlanta, St. Louis, Minneapolis en San Francisco melden bijvoorbeeld een daling van de industriele activiteit, maar Cleveland, New York en Dallas zeggen dat de snelheid van de krimp vermindert of dat de sector stabiliseert.

De vooruitzichten van industriele ondernemingen zijn licht verbeterd in de verslagperiode. Contacten in Boston, New York, Philadelphia, Atlanta en Kansas City verwachten een kleine opleving van productie en omzet, aldus de Fed.

De huizenmarkt blijft ondertussen zeer zwak, maar er zijn signalen dat de omstandigheden stabiliseren, meldt het rapport. Belastingvoordelen voor huizenkopers, lagere hypotheektarieven en lagere prijzen hebben volgens de centrale bank kopers aangetrokken.

Een vergelijkbare trend is zichtbaar bij de consumentenbestedingen; sommige districten rapporteerden dat verkopen licht stegen of de afname vermindert. Hetzelfde geldt voor de vastgoedmarkten, die aanhoudend zwak zijn maar in sommige gebieden tekenen van herstel laten zien.

Alle Fed-districten maken melding van neerwaartse druk op de prijzen en zwakke arbeidsmarkten. De werkgelegenheid blijft dalen in diverse sectoren, aldus de Federal Reserve.

Het Beige Book is een rapport dat aan de hand van Amerikaanse regionale cijfers een overzicht geeft van de economische situatie in het land. Het verschijnt acht keer per jaar en wordt meestal zo'n twee weken voor een rentebesluit gepubliceerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud