Amerikaanse economie presteert beter dan verwacht

(tijd-nieuwslijn/belga) - De groei van de Amerikaanse economie is tijdens het derde kwartaal van 2004 versneld. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde schattingen van het Amerikaanse ministerie van Handel. De groei op jaarbasis zou naar schatting 3,9 procent bedragen, tegenover 3,3 procent in het tweede kwartaal. Het cijfer overtreft de gemiddelde verwachting van analisten.

Die hadden een groei met 3,4 procent in het vooruitzicht gesteld.

De groei is grotendeels te danken aan de consumenten, die 5,1 procent meer uitgaven tijdens het derde kwartaal van dit jaar, dan in dezelfde periode in 2003. Dat is meteen de grootste stijging in de VS sinds het vierde kwartaal van 2001, toen er 7 procent meer werd uitgegeven.

Er werden 17,2 procent meer duurzame goederen (auto's, meubels) aangekocht, 4,8 procent meer niet-duurzame goederen (voeding, kleding, brandstof) en 2,9 procent meer diensten. Volgens het ministerie dragen de consumenten op die manier bij tot een groei van 3,53 procentpunten van het Bruto Binnenlands Product (BNP) van de VS.

De investeringen van bedrijven kenden een geringere groei van 2,8 procent tegenover het derde kwartaal van 2003. In het tweede kwartaal van 2004 bedroeg die groei nog 19 procent. De handelsbalans, die een recordtekort vertoont, liet noteren dat de uitvoer groeide met 6,3 procent (7,3 procent in het vorige kwartaal), terwijl de invoer met 6 procent toenam (12,6 procent).

De publieke uitgaven stegen met 1,2 procent in het derde kwartaal. Hier stegen de militaire uitgaven het meest (9,8 procent), in de civiele sectoren was er een daling met 5,2 procent.

De definitieve groeicijfers voor het derde kwartaal worden bekendgemaakt op 22 december. Omdat in de Verenigde Staten met de tijd meer gegevens bekend raken, maakt het ministerie eerst tweemaal voorlopige BBP-cijfers bekend.

De eerste schatting liet een economische groei over het derde kwartaal zien van 3,7 procent. Over het voorgaande kwartaal van 2004 nam het BBP toe met 3,3 procent.

22404665

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud