Amerikaanse industrie krabbelt overeind

De Amerikaanse economie is geleidelijk aan de beterhand. De industrie draaide in augustus dankzij de schrootpremie op iets hoger toerental en de deflatie milderde. Dat leren vanmiddag vrijgegeven cijfers.

De vandaag vrijgegeven economische indicatoren in de VS lijken de visie te staven van Fed-voorzitter Ben Bernanke en miljardair Warren Buffett, die suggereren dat de zware recessie in de VS achter de rug is. Zo krabbelt de industrie in de VS overeind, al is de toestand nog steeds niet florissant. De industriƫle productie nam in augustus maand op maand met 0,8 procent toe, iets beter dan de klim met 0,6 procent die economen verwachtten.

De toename is wel in belangrijke mate te danken aan de 'cash for clunkers'-schrootpremie, die de autoproductie tijdens de zomer fors hoger joeg.

Daarmee draait de industrie in augustus nu op 69,6 procent van de capaciteit. Dat is nog steeds extreem laag, maar beter dan het dieptepunt van 68,3 procent in juni. Dat was toen het laagste peil sinds de start van de statistieken in 1967, een duidelijke indicatie dat de recessie die eind 2007 begon nog zwaarder was dan die van de vroege jaren 80.

Fed

De deflatie lijkt intussen te milderen. De consumptieprijzen daalden in augustus jaar op jaar nog 1,5 procent, tegenover 2,1 procent in juli. Dat is vooral te danken aan de forse terugval van de consumptieprijzen. De kerninflatie, exclusief de volatiele energieprijzen, daalde van 1,5 naar 1,4 procent. Dat geeft aan de Amerikaanse centrale bankiers zich nog geen zorgen moeten maken over kerninflatie. 'We zien de eerste renteverhoging pas ten vroegste in het derde kwartaal van 2010', stelt ING-econoom Rob Carnell. 'En naarmate de kerninflatie voort daalt, zullen de verwachtingen voor de eerste verhoging verder opgeschoven worden.

KVS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud