Amerikaanse inflatie blijft onder controle

De Amerikaanse inflatie blijft relatief laag en de Amerikaanse huizenmarkt koelt voort af. Dat zeggen economen die vooruitblikken naar een week met veel belangrijke economische indicatoren.

(tijd) De Verenigde Staten publiceren in de komende dagen cijfers over de producentenprijzen en de consumptieprijzen. Dat zijn de laatste inflatiecijfers voor de vergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed), die op 24 en 25 oktober plaatsvindt. Economen geloven dat de kerninflatie - de prijsontwikkeling zonder voeding en energie - beperkt blijft en dat de Fed voor de derde keer op rij de rente stabiel houdt. Nochtans waarschuwden vorige week verscheidene Fed-bestuurders dat een renteverhoging niet mag worden uitgesloten. Ze willen daarmee speculatie over een renteverlaging begin volgend jaar ontmoedigen.

Het aantal in aanbouw genomen woningen bleef wellicht dalen. Maar de harde landing van de huizenmarkt heeft voorlopig geen dramatische gevolgen voor de rest van de Amerikaanse economie. Er zijn nog geen duidelijke tekenen dat een recessie in de VS onvermijdelijk is.

De financiële markten kijken ook uit naar enkele andere belangrijke indicatoren. Het Duitse onderzoeksinstituut ZEW publiceert zijn indicator over het vertrouwen van beleggers in de Duitse economie. Economen verwachten een licht herstel van het vertrouwen, dat in september zakte tot het laagste peil in acht jaar. De spectaculaire daling van het vertrouwen suggereert dat een forse groeivertraging op komst is. Maar niet iedereen is zo pessimistisch. Sommige economen waarschuwen dat de ZEW-indicator wordt vertekend door de geplande btw-verhoging.

Ten slotte publiceren het Verenigd Koninkrijk en misschien ook China als eerste landen cijfers over de economische groei in het derde kwartaal. De Britse economie groeit nog steeds relatief snel. In China blijft de economische groei zeer hoog, maar er zijn toch tekenen dat de groei lichtjes begint te vertragen. In het tweede kwartaal bereikte de Chinese groei het hoogste niveau in twaalf jaar.

Technologieresultaten

Op het bedrijfseconomische domein komt het resultatenseizoen deze week op kruissnelheid. Daarbij krijgen beleggers in de eerste plaats een update over de gang van zaken in de technologiesector. Morgen zijn er cijfers van informaticadienstenreus IBM, chipfabrikant Intel en de zoekrobot Yahoo!. Woensdag volgen de onlineveiling eBay en computerfabrikant en iPod-verkoper Apple. Nog eens een dag later is de zoekrobot Google aan de beurt. In de financiële sector komen er resultaten van beurshuis Merrill Lynch (morgen) en bankgroep J.P Morgan Cahse (woensdag). Ten slotte komen ook nog kleppers uit de consumptiesector (Coca-Cola, donderdag), de auto-industrie (Ford, vrijdag) en de farmaceutica (Merck, vrijdag) aan bod.

In België is er vandaag nabeurs een activiteitenverslag van Omega Pharma. Elders in Europa trekken de kwartaalresultaten van Philips (vandaag) en Nokia (donderdag) de aandacht.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud