Amerikaanse inflatie zakt aan recordtempo

Amerikaanse consumenten

De Amerikaanse consumptieprijzen zijn in oktober met 1 procent gezakt tegenover september. Dat is de scherpste daling sinds de maandelijkse metingen begonnen in 1947.

De daling van de consumentenprijzen in oktober is sterker dan verwacht. Vooraf door Dow Jones geraadpleegde economen rekenden op een deflatie van 0,8 procent. Sinds de opmeting van de maandelijkse evolutie van de Amerikaanse consumptieprijzen begon in 1947, werd geen scherpere daling waargenomen.

Energie

De prijsdaling is grotendeels het gevolg van een zeer sterke daling van de energieprijzen. In vergelijking met oktober 2007 betaalden Amerikanen vorige maand 8,6 procent minder voor energie. De voedselprijzen stegen slechts bescheiden met 0,3 procent, terwijl de voedselinflatie eerder dit jaar nog heel sterk was.

Wanneer volatiele zaken als energie en voeding buiten beschouwing worden gelaten, zakken de consumptieprijzen nog altijd. De kerninflatie kwam uit op -0,1 procent. Economen hadden er juist op gerekend dat dit cijfer nog wel zou wijzen op een prijsstijging. Zij voorspelden vooraf een kerninflatie van 0,1 procent.

Jaarbasis

Op jaarbasis is er nog altijd sprake van inflatie. De index van de consumentenprijzen staat 3,7 procent hoger dan een jaar terug. De kerninflatie steeg jaar-op-jaar met 2,2 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud