Amerikaanse investeringen in België stijgen met 20 procent

De investeringen van Amerikaanse bedrijven in ons land zijn in 2005 met zowat 20 procent, of 4,5 miljard euro, gestegen tegenover 2004. Dat is voor een groot deel toe te schrijven aan de overname van Unilin door Mohawk voor 2,2 miljard euro.

De cijfers komen van het Amerikaanse ministerie van Financiën, zegt Marcel Claes, de gedelegeerd bestuurder van de Amerikaanse kamer van koophandel in België. Hij bevestigt dat de Amerikaanse investeringen in ons land flink in de lift zitten. Volgens Claes gaat het om winsten die hier worden geherinvesteerd, nieuwe investeringen en overnames.

Van de winst die de Amerikaanse bedrijven in ons land boeken, wordt jaarlijks zowat 1,5 miljard euro geherinvesteerd. 'Dat is de voorbije jaren min of meer stabiel gebleven', zegt Claes. Daarnaast zijn er nieuwe investeringen en overnames. 'Vooral de farmaceutische industrie heeft fors geïnvesteerd. Johnson&Johnson pompt 130 miljoen euro in een proeffabriek in Geel. Maar ook Genzyme, Baxter en Pfizer blijven in België investeren.'

Overname

Amerikaanse bedrijven kochten ook een pak Belgische ondernemingen. 'Het belangrijkste was de overname van de West-Vlaamse spaanplatengroep Unilin door de tapijtreus Mohawk. Die deal was goed voor 2,2 miljard euro', merkt Claes op.

Claes weet niet meteen waarom de Amerikaanse investeringen in België vorig jaar in de lift zaten. 'Dat kan nog niet het effect van de notionele intrestaftrek zijn, want die is pas op 1 januari van dit jaar van kracht geworden. Misschien is er al wel op ingespeeld. Het is ook duidelijk dat de Amerikaanse en Europese economieën het goed doen, waardoor er meer wordt geïnvesteerd.'

Dat laatste blijkt uit het rapport 'Transatlantic Economy 2006'. Volgens dat rapport bereiken de Amerikaanse investeringen in Europa recordhoogten. En België speelt mee. De Amerikaanse investeringen in China bedroegen vorig jaar nog geen vierde van de Amerikaanse investeringen in ons land. De trans-Atlantische economie blijft de motor van de globalisering, schrijven professor Dan Hamilton en Wall Street-analist Joe Quinlan, de coauteurs van het rapport.

WVDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud