Amerikaanse macrocijfers stellen licht teleur

(tijd-nieuwslijn) - De Amerikaanse macro-economische cijfers die maandag werden bekendgemaakt vallen licht onder de verwachtingen van analisten. De ISM Manufacturing Index kwam in januari 2004 uit op 63,3. Economen waren gemiddeld uitgegaan van een indexcijfer van 64,0. De Amerikaanse bouwuitgaven stegen in december 2003 dan weer met 0,4 procent tot 933,2 miljard dollar, terwijl economen gerekend hadden op een gemiddelde stijging met 0,7 procent.

De ISM-index kwam in december kwam uit op 63,4. Een cijfer boven de 50 geeft aan dat de verwerkende industrie groeit, terwijl een cijfer onder de 50 duidt op een inkrimping van de industrie in de Verenigde Staten. De ISM-index wordt in totaal gebaseerd op tien verschillende indices, waarvan er in januari vijf een stijging lieten zien en vijf een daling. De prices paid-index, een belangrijke inflatie-indicator binnen de ISM-index, steeg in januari van 66,0 naar 75,5.

Ook de Amerikaanse bouwuitgaven in december waren licht lager dan verwacht. De uitgaven stegen met 0,4 procent tot 933,2 miljard dollar. Dat maakte het Amerikaanse Commerce Department maandag bekend. In een onderzoek van Thomson Financial gingen economen er gemiddeld van uit dat de bouwuitgaven in de Verenigde Staten in december met 0,7 procent zouden zijn gestegen ten opzichte van de maand daaraan voorafgaand. De taxaties varieerden van een toename met 0,3 procent tot een stijging met 1,5 procent.

In november stegen de bouwuitgaven met een herziene 0,5 procent tot 929,8 miljard dollar. Eerder was voor november een toename gemeld van 1,2 procent tot 934,5 miljard dollar .

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud