Artesia (Dexia) wist dat LHSP omzet opkrikte

(tijd) - Dexia Bank is in het onderzoek naar fraude bij Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP) in verdenking gebracht. Dit heeft te maken met EUR 28 miljoen aan brugfinancieringen die Artesia in 1998 en 1999 verleende aan het topmanagement van LHSP. Met het geld werd fictieve omzet geboekt bij LHSP. Verschillende mensen bij Artesia wisten daarvan. Twee jaar geleden werd de bank overgenomen door Dexia.

Henri Heimans, de Gentse raadsheer-onderzoeksrechter die het onderzoek naar LHSP voert, stapte maandag naar Dexia om te melden dat de bank in verdenking is gebracht. Of er ook personen in verdenking zijn gebracht en van wat Dexia en/of die personen worden verdacht, wou de bank noch het gerecht dinsdag verduidelijken.

Dexia zei in een bericht 'bijzonder verbaasd te zijn over de onverwachte evolutie in het dossier'. De bank voegt eraan toe dat ze klacht indient tegen onbekenden. Waarover die gaat, is onduidelijk.

Vorige week nam het gerecht in een kluis van Dexia in Nederland voor USD 25 miljoen waardepapier in beslag. Dat papier behoorde volgens het gerecht toe aan de voormalige topmanagers van LHSP, Jo Lernout, Pol Hauspie en Nico Willaert. Die ontkennen dat. Het is niet duidelijk of de inverdenkingbrenging met die zaak te maken heeft.

Begin 2001 voerde het gerecht huiszoekingen uit in filialen van Artesia. Zo ontdekte het dat Artesia drie brugfinancieringen toekende voor in totaal zo'n EUR 28 miljoen. Twee waren bestemd voor vennootschappen, de derde voor het topmanagement van LHSP.

Het geld ging naar zogenaamde language development companies (LDC's) die daarmee licenties kochten bij LHSP.

De omzet van LHSP werd dus met Artesia-geld opgekrikt. Dat mocht niet, aangezien de drie voormalige topmanagers zich telkens borg stelden voor de kredieten. Ze deden dat door het ondertekenen van credit default swaps, waarmee kredietrisico's worden uitgewisseld. De borgstelling gebeurde met die techniek om ze geheim te houden voor de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Mocht die de swaps ontdekken, dan zouden LHSP en zijn managers ongetwijfeld hard op de vingers worden getikt.

Tijdens het onderzoek verzamelde het gerecht materiaal dat aantoont dat verschillende mensen bij Artesia op de hoogte waren van de LDC-structuur en de problemen die konden rijzen met de SEC.

(foto: belga)

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 25 juni

Abonnees kunnen de volledige tekst hier lezen

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud