Australië verlaagt rente voor vijfde keer in 6 maanden

Een site van mijnbouwer Rio Tinto in Australië

De Australische centrale bank heeft dinsdag zijn belangrijkste rentevoet met 0,25 procentpunt verlaagd tot 3 procent. Het is al de vijfde renteverlaging in zes maanden tijd, en moet de sputterende economie in Australië nieuw leven in blazen.

(belga/tijd) - De beslissing om de rente opnieuw te verlagen kwam er na berichten over een verdere daling van de inflatie. Volgens de centrale bank is een recessie een ergere bedreiging voor Australische economie dan inflatie.

De centrale bank stelde onlangs hun vooruitzichten voor de economie bij, van een groei van 0,5 procent tot een krimp. Als de Australische economie daadwerkelijk in een recessie gaat, zou dat de eerste keer zijn sinds 1991. Australië hangt erg af van de export van grondstoffen, maar door de wereldwijde economische crisis is de vraag erg afgenomen.

Mijnbouwgroep Rio Tinto kondigde vandaag nog aan 100 werknemers aan de deur te zetten in een Australische mijn in Queensland. De werkloosheid in het land stijgt gestaag. 'De stijgende werkloosheid opent de deur voor verdere renteverlagingen', zegt een econoom.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud