Advertentie

AXA Bank ontkent financiering van wapenindustrie

(belga) - AXA Bank België weerlegt dat de Belgische bank belegt in de wapenindustrie. De investeringen die haar worden toegeschreven, zijn beleggingen van de Noord-Amerikaanse afdeling van de AXA Groep. AXA Bank België reageert daarmee op verklaringen van Netwerk Vlaanderen over banden van banken in België met wapenproducenten.

AXA België zegt in een mededeling dat "het gedeelte van de 1,5 miljard dollar investeringen die door Netwerk Vlaanderen aan AXA Bank België worden toegeschreven hoofdzakelijk beleggingen lijken te zijn van de Noord-Amerikaanse poot van de AXA Groep: AXA Financial en haar 56% dochter Alliance Capital Management". Die beheren activa van Amerikaanse klanten volgens hun richtlijnen, stelt AXA die opmerkt dat AXA -in se een Franse groep- wereldwijd 742 miljard euro investeert.

De Belgische poot vindt dat de Amerikaanse cijfers niet kunnen gebruikt worden in een onderzoek naar de relaties tussen Belgische banken en de wapenindustrie. Voor AXA België is er ook geen reden om de klanten in te lichten over samenwerking met wapenfabrikanten omdat die er niet is. De Belgische bank investeert niet in aandelen of ondernemingsobligaties en verleent ook geen kredieten aan grote of middelgrote bedrijven, zegt ze.

Netwerk Vlaanderen maakte woensdag bekend dat "grote Belgische banken miljoenen in de wapenindustrie investeren en dat AXA de grootste belegger blijkt te zijn die in zijn eentje goed is voor tweederde van de 1,5 miljard dollar die de "grote vijf" van de Belgische banksector in negen buitenlandse bedrijven belegd hebben".

20516679

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud