Axa boekt 75% lagere halfjaarwinst

(tijd-nieuwslijn) - De Franse verzekeraar Axa zag de nettowinst in de eerste helft van 2003 75% terugvallen tot EUR 209 miljoen. Dat is te wijten aan hoger dan verwachte afwaarderingen van de aandelenportefeuille met EUR 1,1 miljard. Operationeel deed de groep het beter dan verwacht met een stijging van de operationele winst met 6%.

Per aandeel daalde de winst met 75% van EUR 0,48 tot 0,12. Dat is een stuk slechter dan de analistenverwachtingen. Bij constante wisselkoersen zakte de nettowinst met 66%. De daling is in de eerste plaats te wijten aan kapitaalminwaarden van EUR 722 miljoen. Vorig jaar realiseerde Axa voor EUR 213 miljoen kapitaalmeerwaarden over de eerste zes maanden. Axa moest door de zwakte van de financiele markten EUR 1,1 miljard afschrijven op de waarde van de aandelenportefeuille. Over de eerste zes maanden van 2002 bleef dat beperkt tot EUR 0,2 miljard. Een belangrijk deel van de afschrijvingen komt op rekening van de divisie Japan Life and Savings.

De onderliggende inkomsten stegen in de eerste jaarhelft sterker dan verwacht met 6% van EUR 1.022 tot 1.085 miljoen. Bij constante wisselkoersen stegen de inkomsten met 15%. Op vergelijkbare basis daalden de inkomsten van de tak levensverzekeringen met 10% en van de divisie vermogensbeheer met 14%. De afdeling eigendom en ongevallen zag de inkomsten daarentegen met 49% toenemen. Als de financiele markten stabiliseren, zouden de afdelingen levensverzekeringen en vermogensbeheer in de tweede jaarhelft moeten kunnen profiteren van het groter aantal activa onder beheer.

De geconsolideerde solvabiliteitsmarge bedroeg op 30 juni 212%, tegen 172% op het einde van 2002. De nettoactiefwaarde steeg 7% tot EUR 16 per aandeel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud