Aziatische beurzen kelderen

Foto EPA

In Azië leden de aandelenmarkten woensdag zeer zware verliezen. Beleggers vreesden dat door de wereldwijde financiële crisis nog meer banken zullen omvallen en dat de groeivertraging de export van Aziatische bedrijven zal aantasten. De Nikkei verloor 9 procent

(tijd) - Wall Street beleefde dinsdag een bloedrode sessie met meer dan 5 procent verlies voor de drie toonaangevende aandelenindexen. De S&P500 belandde daarbij onder 1.000 punten. Drastische actie van de Fed volstond niet op de verliezen te stelpen. De Amerikaanse centrale bank gaat de facto bedrijven rechtstreeks krediet verschaffen, door kortlopend schuldpapier (commercial paper) op te kopen. Bernanke zei ook dat hij de deur wijd openzet voor een nieuwe forse renteverlaging.

1987

In Azië kregen alle beurzen zware klappen. In Tokio is de Nikkei225 9,4 procent lager gesloten op 9.203,32 punten, het grootste dagverlies sinds de crash van 1987. De breed samengestelde Topix tekende een verlies van 7,8 procent op tot 901,26 punten.

Op de beurs van Seoel is de Kospi 6,1 procent in de min geëindigd. Op de beurs van Jakarta in Indonesië werd de handel stilgelegd toen de Jakarta Composite-index 10 procent kelderde. In Hongkong is de Hang Seng-index (-5,55%) voor het eerst in twee jaar onder de 16.000 punten-grens gezakt. De beurs van Shanghai (-3,4%) hield iets beter stand. In India zakt de Sensex rond 8.15 uur met 7,3 procent.

'Het wereldwijde groeiverhaal verslechtert met de dag', aldus een professionele belegger. Het IMF heeft dinsdag haar verwachting voor de economische groei in de wereld verlaagd tot 3 procent voor 2009, van 3,7 procent in april.

Tokio

Net zoals overal ter wereld kregen in Tokio de financials weer op hun donder. Mitsubishi UFJ verloor 5,9 procent en Mizuho Financial 7,7 procent.

Zware verkoopdruk lag er ook op de autowaarden. De zakenkrant Nikkei schreef dat de winst van Toyota Motor dit jaar waarschijnlijk 40 procent zal afnemen, tengevolge van de slechte verkoop in Noord-Amerika en een tragere groei in China. Toyota donderde 11,6 procent lager tot 3.280 yen. Sectorgenoot Honda Motor verloor 10,3 procent en de bouwer van lichte vrachtwagens Isuzu Motors verzwakte 14,3 procent.

Exportgericht bedrijven werden ook massaal verkocht. De maker van chiptestapparatuur Advantest kelderde 14,9 procent, de producent van motoren en geluidsapparatuur Yamaha 13,9 procent, aircospecialist Daikin 12,8 procent en de elektronicagroep Sony 12,3 procent.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud