Advertentie
Advertentie

Bank of England blijft staatsobligaties opkopen

De gourverneur van de Bank of England Mervyn King - Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

De Britse centrale bank, de Bank of England, gaat door met haar plan om voor 75 miljard pond aan staatsobligaties op te kopen. Dat heeft ze donderdag bekendgemaakt in de marge van het rentebesluit. De rente blijft ongewijzigd op 0,5 procent.

(tijd) - De Bank of England heeft al 26 miljard pond aan staatsobligaties opgekocht, zo blijkt donderdag uit een persbericht. Begin maart maakte de Britse centrale bank bekend dat ze 75 miljard pond zou uittrekken om staatsobligaties en bedrijfspapier te kopen. In de komende twee maanden moet dat programma afgerond zijn.

'Er was wat ongerustheid in de markt over de bereidheid van de Bank of England om door te gaan met haar plan. Met de mededeling van vandaag zou die onrust moeten wegdeemsteren, wat mogelijk de rente op Brits staatspapier wat omlaag zal duwen', zegt econoom Rob Carnell van ING.

Het opkopen van staatspapier wordt ook wel 'het drukken van geld' genoemd. Met die acties vergroot de Bank of England haar balanstotaal en tracht ze de geldhoeveelheid te doen groeien, en de langetermijnrente te drukken. Dat moet de kredietstroom naar bedrijven en consumenten opnieuw op gang trekken. Het gewone monetaire apparaat van de Bank of England is vrijwel opgebruikt. De rente blijft ongewijzigd op 0,5 procent. Sinds eind september verlaagde de Britse centrale bank haar belangrijkste rentetarief al met 450 basispunten.

PDG

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud