Advertentie

Bank of England gaat meer geld drukken

Mervyn King, de voorzitter van de Bank of England ©BLOOMBERG NEWS

De Bank of England (BoE), de Britse centrale bank, gaat nog eens 50 miljard pond aan staatsobligaties opkopen, om de recessie in het Verenigd Koninkrijk te bestrijden. Het rentetarief blijft op 0,5 procent.

(Dow Jones) - Het rentebesluit komt niet als een verrassing. Beleggers rekenden er in grote meerderheid op dat de centrale bank de rente ongewijzigd zou houden.

Wel verrassend is de beslissing van het beleidsbepalend comite om het programma om staatsleningen in te kopen met 50 miljard pond te verhogen naar 125 miljard pond.

Volgens de BoE bevindt de wereldeconomie zich nog steeds in een diepe recessie. "De productie is verder teruggelopen en de internationale handel is hard gedaald", aldus de centrale bank.

Sinds de laatste rentebeslissing van de BoE is het macro-economische beeld in Groot-Brittannie zwak. Cijfers toonden een krimp van de economie met 4,1% op jaarbasis in het eerste kwartaal en een werkloosheidscijfer dat uitkwam op 6,7%.

Maar vooruitzichten voor de lange termijn zien er iets beter uit. Een inkoopmanagersindex van de Britse dienstensector belandde in april op het hoogste niveau in acht maanden en ook het vertrouwen van de Britse consument is toegenomen.

Het belangrijkste rentetarief staat op het laagste niveau sinds de oprichting van de instelling in 1694. Tussen oktober en maart verlaagde de Bank of England het belangrijkste rentetarief van 5 procent naar het huidige tarief.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud