Bank of Japan houdt rente stabiel

Masaaki Shirakawa, de gouverneur van de Japanse centrale bank - Foto Bloomberg

De Bank of Japan houdt zoals verwacht haar belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 0,5 procent. De centrale bank pompt in totaal 5 biljoen yen (34 miljard euro) in de financiële markt.

(tijd) - In een mededeling bij het rentebesluit klinkt het dat de spanningen op de financiële markten wereldwijd is toegenomen en dat de economische groei is verzwakt sinds de vorige vergadering van de centrale bankiers. Die risico's verdienen de nodige aandacht, maar voorlopig is er geen druk om in te grijpen, klonk het nog. De Japanse basisrente van 0,5 procent is de laagste in de geïndustrialiseerde wereld.

De Bank of Japan besliste ook nog eens 3 biljoen yen extra in het financiële systeem te injecteren, bovenop het eerder vrijgegeven bedrag van 2 biljoen yen. De centrale bank van de op een na grootste economie ter wereld poogt daarmee de financiële markten te stabiliseren na de schokgolf sinds de overname van Merrill Lynch door Bank of America, de ondergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers en de problemen bij de verzekeraar AIG.

Ook de centrale bank van Australië pompt cash in de markt. De Reserve Bank of Australia injecteert 4,3 miljard Australische dollar (2,4 miljard euro).

RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud