Bank of Japan versoepelt leningsvoorwaarden

Masaki Shirakawa, voorzitter van de Bank of Japan (Foto Blomberg)

De Bank of Japan (BoJ) gaat meer kredieten ter beschikking stellen van regionale handelsbanken door de leningsvoorwaarden te versoepelen. Als onderpand wordt nu een ruimer gamma beleggingsinstrumenten aanvaard, onder meer ook privaat geplaatste obligaties van stedelijke overheden.

De BoJ heeft al heel wat maatregelen genomen om de kredietschaarste te verminderen en de economische motor zo aan te zwengelen. Zo heeft de centrale bank bedrijfsschulden overgenomen van banken, hen achtergestelde leningen verleend en de aankopen van overheidsobligaties opgedreven. Sinds oktober heeft de bank ook al twee keer de rente verlaagd. Maar deze maatregelen zijn vooral de grote bedrijven ten goede gekomen, terwijl kleinere ondernemingen om cash bleven verlegen zitten omdat banken weigerachtig zijn.

De BoJ liet overigens de basisrente onveranderd op 0,1 procent. De tweedaagse vergadering van de centrale bank ging vooral over relatief kleine ingrepen om de kredietnoden van kleinere banken en bedrijven te leningen. De BoJ lijkt te wachten op het stimuleringsplan ten bedrage van 100 miljard dollar dat de regering heeft aangekondigd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud