Banken en overheid bereiken akkoord over tarieven geldafhaling

(tijd-nieuwslijn) - De banken gaan hun klanten een 'redelijk aantal' keer toelaten gratis geld af te halen. Dat kwam de Belgische Vereniging voor Banken (BVB) met de minister voor Economie Fientje Moerman (VLD) en de minister voor Consumentenzaken Freya Van den Bossche (sp.a - foto: Belga) overeen.

Beide partijen sloten een akkoord over zes punten. Dat deelde een woordvoerder van de BVB aan Tijd-Nieuwslijn mee.

Het meest opvallende punt in het akkoord is dat de BVB toelaat dat de klanten een 'redelijk aantal' keren gratis geld afhalen. Als tweede gaan de banken ervoor zorgen dat de tarieven veel gemakkelijker te vergelijken zijn. Er komen eveneens duidelijke tariefsimulatoren. De banksector wil de mobiliteit van de klanten verder bevorderen door de administratie bij een verhuis van bank sterk te vereenvoudigen.

Als vierde punt gaat de sector de wet op de basisbankdiensten, die nu geen succes kent, meer promoten. Die wet is in het leven geroepen om de banken te verplichten financieel zwakke mensen bankdiensten toe te kennen.

De laatste twee punten zijn eerder engagementen van de overheid tegenover de banksector. De overheid wil het betalingsverkeer efficiënter maken door onder meer het betalingsverkeer aan haar loketten te bevorderen. De concurrentiepositie van de Belgische banksector zal hierbij ook in kaart gebracht worden. Ten slotte worden alle maatregelen aan het Europees kader getoetst zodat er geen valse concurrentie ontstaat.

De BVB zal het akkoord nu aan haar Raad van Beheer voorleggen, de ministers aan de regering. De woordvoerder van de BVB hoopt dat het akkoord zo snel mogelijk goedgekeurd wordt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud