Banksys neemt maatregelen om fraude met kredietkaarten te bestrijden

Het bedrijf voelt zich hiertoe verplicht nadat een grootscheepse poging tot fraude werd ontdekt. De maatregelen van Banksys zullen de blokkering tot gevolg hebben van de betaalkaarten van minstens 1.000 gebruikers. Dat meldde vrijdagochtend het VRT-radiojournaal.

Banksys, het Belgische bedrijf dat elektronische betalingen verzorgt, liet vrijdag weten dat criminelen via het plaatsen van chips in betaalterminals van tankstations honderden bankkaarten hadden gekopieerd. Daarmee werden in het buitenland bedragen opgenomen.

Hoe de fraude precies in zijn werk ging, kon Banksys donderdagavond niet zeggen. ,We kregen zo'n 48 uur geleden signalen van ons detectiesysteem dat er onrechtmatige transacties werden uitgevoerd met bankkaarten', zegt woordvoerster Marina De Moerlooze. Het Banksys-systeem waarschuwt dan automatisch de partners van Banksys, de banken. Zij kunnen dan de nodige maatregelen treffen om hun klanten te beschermen.

Die maatregelen, zoals het eventueel blokkeren van een kaart, zullen gevoeld worden door heel wat gebruikers. Volgens Banksys heeft de situatie een impact gehad op zo'n duizend van de 12,5 miljoen kaarten in omloop in ons land. Toch sluit De Moerlooze niet uit dat er meer mensen gevolgen zullen ondervinden, omdat de banken, zodra ze verwittigd waren door Banksys, elk hun eigen veiligheidssysteem in werking zetten.

Mensen die merken dat er iets met hun kaart aan de hand is, moeten zich wenden tot hun bankagentschap.

Banksys zegt dat het geen nulrisico op fraude kan garanderen, maar wijst erop dat de technologie er steeds op vooruitgaat. De veiligheidssystemen worden voortdurend aangepast en verbeterd.

Indien de fraude verder wordt blootgelegd, zal Banksys gerechtelijke stappen doen tegen de daders.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud