Bankwaarden herstellen op Wall Street

Wall Street kon geen duidelijke richting kiezen. De vrees voor een nieuwe renteverhoging in de Verenigde Staten bleef de markten parten spelen. Maar dankzij het herstel van de meeste bankwaarden en de daling van de olieprijzen bleef de schade binnen de perken.

Vikram Pandit, gedelegeerd bestuurder van Citigroup - foto bloomberg

(tijd) - De Dow Jones-index sloot 0,1. procent hoger op  12.289,76 punten. De Nasdaq-graadmeter leed een verlies van   0,4 procent op 2.448,94   punten.

Wall Street was de dag zwak begonnen nadat Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank er maandagavond nog voor had gewaarschuwd dat hij ten alle prijze wil vermijden dat de inflatieverwachtingen nog verder toenemen. Daardoor wakkerde hij meteen de speculatie op een nieuwe renteklim in de VS aan.

Tegelijkertijd suggereerde Bernanke wel dat hij niet langer verwacht dat de VS in een zware recessie zullen terechtkomen. Samen met de forse daling van de olieprijzen nam hierdoor de hoop een snellere heropleving van de economie wat toe op de markten.

Dat voorzichtige optimisme, in combinatie met het vooruitzicht op een hogere rente, joeg  de dollar de hoogte in. De euro viel met 1,2 procent terug tot 1,5456 dollar. Daarmee heeft de dollar op twee dagen tijd zijn grootste klim sinds 2005 achter de rug.

De banksector, die het maandag  zwaar te verduren kreeg nadat de zakenbank Lehman Brothers een veel groter dan verwacht kwartaalverlies had opgebiecht, zet zijn herstelbeweging in.

Vikram Pandit, de gedelegeerd bestuurder van Citigroup, verklaarde tijdens een conferentie in Londen dat de meeste financiële waarden hun liquiditeitspositie stilaan naar hun oude niveaus zien terugkeren. Het nieuws stuurde  Citigroup 3,4 procent hoger tot 20,26 dollar. Sectorgenoot Wachovia boekte intussen een winst van 4,6 procent op 19,76 dollar.

Lehman Brothers, dat maandag al een klap kreeg van net geen 9 procent, deelt niet mee in de pret een krijgt nu een klap van 6,7 procent op 27,50 dollar te verdurenZowel Credit Suisse als Wachovia verlaagden vandaag hun advies voor het aandeel.

Kerkorian


Ook autobouwer Ford ging flink achteruit met een verlies van 3,8  procent op 6,12 dollar.  Beleggers tekenden massaal in op het bod van miljardair Kirk Kerkorian, die 8,5 dollar veil had per aandeel Ford. Na uitoefening van het bod zal Kerkorian 5,5 procent van de autogroep uit Detroit in handen hebben.

De energiewaarden hadden dan weer te lijden  onder de verdere terugval van de olieprijzen, ook al gaan waarnemers ervan uit dat het slechts om een tijdelijke dip gaat. Chevron verloor 2,4 procent op 98,78 dollar,terwijl Exxon Mobil de dag afsloot met een verlies van 1,3 procent op 87,89 dollar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud