BBP eurozone stijgt een halve procent

(tijd-nieuwslijn) - In de Euro-12 - de twaalf landen die deelnemen aan de euro - is het bruto binnenlands product (BBP) in het tweede kwartaal van 2004 met 0,5 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Op jaarbasis bedroeg de groei 2,0 procent. Deze definitieve cijfers heeft het Europees statistisch bureau Eurostat donderdag bekendgemaakt. De cijfers waren conform eerdere schattingen, en verwachting van economen.

Over het eerste kwartaal van 2004 steeg het BBP met een herziene 0,7 procent op kwartaalbasis, tegen een eerder bekendgemaakte stijging van 0,6 procent. Op jaarbasis was in het eerste kwartaal sprake van een herziene stijging van 1,4 procent tegen een eerder gemelde toename van 1,3 procent.

In de vijfentwintig EU-landen steeg het BBP in het tweede kwartaal met 0,6 procent op kwartaalbasis, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 2,4 procent. In het eerste kwartaal steeg het BBP in de EU-25 met 0,7 procent ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Op jaarbasis steeg het BBP in het eerste kwartaal met 1,7 procent.

De groeiverwachtingen voor het derde en vierde kwartaal bleven ongewijzigd. Voor het derde kwartaal van dit jaar verwacht de Europese Commissie een groei van het BBP in de eurozone van 0,3-0,7 procent. Voor het vierde kwartaal wordt eveneens een groei van 0,3-0,7 procent verwacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud