BBP eurozone stijgt licht in derde kwartaal

(tijd-nieuwslijn) - In de Euro-12 - de twaalf landen die deelnemen aan de euro - is het bruto binnenlands product (BBP) in het derde kwartaal van 2004 met 0,3 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. Op jaarbasis bedroeg de groei 1,8 procent. Deze voorlopige cijfers heeft het Europees statistisch bureau Eurostat woensdag bekendgemaakt. In een eerste schatting werd ook een stijging op kwartaalbasis gemeld van 0,3 procent, terwijl op jaarbasis een stijging gemeld werd van 1,9 procent.

Over het tweede kwartaal van 2004 steeg het BBP met 0,5 procentpunt op kwartaalbasis en was op jaarbasis sprake van een toename met 2,1 procent, herzien van een eerder gemelde stijging met 2,0 procent.

In de vijfentwintig EU-landen steeg het BBP in het derde kwartaal eveneens met 0,3 procent op kwartaalbasis, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 2,1 procent. In het tweede kwartaal steeg het BBP in de EU-25 met 0,6 procent ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Op jaarbasis steeg het BBP in het tweede kwartaal met 2,4 procent.

De groeiverwachtingen voor het vierde kwartaal van 2004 en het eerste kwartaal van 2005 werden door de Europese Commissie gehandhaafd op een range van 0,2 tot 0,6 procent.

De werkloosheid in de eurozone kwam over oktober 2004 uit op 8,9 procent, gelijk aan het cijfer in september. Economen hadden voor oktober een cijfer van 8,9 procent verwacht. In de 25 lidstaten van de Europese Unie bedroeg de werkloosheid in oktober 8,9 procentpunt, tegen 9,0 in september.

De werkloosheid in de 25 EU-lidstaten was in oktober het laagst in Luxemburg, met 4,3 procent. In Polen was de werkloosheid met een percentage van 18,6 het hoogst. De gegevens van Denemarken, Griekenland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk over oktober zijn nog niet bekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud