BEAMA: België koploper in duurzaam beleggen

België is koploper in beleggingsfondsen die duurzaam en maatschappelijk verantwoord investeren. Dat laat BEAMA, de Belgische Vereniging van Asset Managers, dinsdag weten.

(belga) Eind vorig jaar bevatte de categorie duurzame beleggingsfondsen liefst 53 compartimenten. Dat zijn er elf meer dan drie maanden voordien.Het in ons land gecommercialiseerde netto actief van duurzame beleggingsfondsen bedroeg op het einde van het vierde trimester van vorig jaar 5,50 miljard euro. Eind september 2006 was dat nog 4,37 miljard euro. Er is dus sprake van een stijging met 25,9 procent, aldus BEAMA. 'Met dit bedrag vertegenwoordigden deze fondsen 3,2 procent van de totale fondsenmarkt in België in vergelijking met 2,5 procent in de loop van het vorige kwartaal', luidt het. 'Ons land bevestigt hiermee zijn positie als koploper in Europa wat het aantal beleggingsfondsen die duurzaam en maatschappelijk investeren in de totale markt betreft'.

Het in België gecommercialiseerde totale vermogen van beleggingsfondsen is in de loop van het vierde kwartaal van 2006 met 1,66 miljard euro (of 1 procent) gestegen tot 173,51 miljard euro. Over het volledige jaar is er sprake van een stijging met 6,6 miljard euro. De activa van de obligatiefondsen en monetaire fondsen in ons land daalden tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar met 2,9 procent tot 49,33 miljard euro. Over heel 2006 was een daling met 2,0 procent voelbaar. Het gecommercialiseerde vermogen van de aandelenfondsen, de gemengde fondsen, de pensioenspaarfondsen en de vastgoedfondsen in België steeg tijdens het vierde kwartaal van 2006 net zoals dat het geval was over het hele jaar.

Uit een analyse van het financieel spaargedrag van de huisgezinnen in de loop van de eerste negen maanden van vorig jaar op basis van statistieken van de Nationale Bank van België blijkt dat het rechtstreeks aanhouden van aandelen van bedrijven en van verzekeringsproducten een sterkere toename kende dan de fondsensector. In het vierde kwartaal van 2006 werden er netto 82 beleggingsfondsen bijkomend gecommercialiseerd op de Belgische markt. Die nieuw gecommercialiseerde fondsen zijn goed voor 2,77 miljard euro aan activa, aldus BEAMA.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud