Bel20 boekt zwaarste dagverlies in 17 jaar

©REUTERS

Op Euronext Brussel is de Bel20-index 5,48% lager gesloten op 3.492,48 punten. Daarmee boekt de index het zwaarste verlies sinds 19 augustus 1991, toen de Russische president Michail Gorbatsjov werd afgezet met wereldwijde onrust als gevolg. Het verlies leek zich na de middag te stabiliseren, maar uiteindelijk zakte de Bel20 onder de grens van 3.500 punten.

(tijd) - Een kruiwagen vol slecht nieuws over de financiële sector zorgde voor een verkoopgolf op de beurzen wereldwijd. De vrees voor bijkomende waardeverminderingen op kredieten van grootbanken wereldwijd laaide op na de ratingverlaging van Fitch voor kredietverzekeraar Ambac, na geruchten over verliezen bij Société Générale en na negatieve beurshuisrapporten over Chinese en Australische banken. Daarbovenop kwamen nog verontrustende commentaren over de Europese en Japanse economische groei dit jaar.

'Alles moet weg'

'Paniek. Je kan het niet anders noemen. Alles moest weg tegen eender welke prijs. Alles waar toch nog enige winst kon opgenomen worden, ging de deur uit', zegt Werner Wuyts van vermogensbeheerderDierickx & Leys.

'Fondsbeheerders die onvoldoende buffer hebben om klanten die massaal uit aandelen stapten, uit te betalen, moesten activa verkopen om de nodige cash te hebben', zei een handelaar. 'Dat zorgde voor een sneeuwbaleffect.' 'En links en rechts kwamen beleggers met optieposities in de knoei die ze moesten afsluiten, wat extra druk zette.'

Ambac

'Ambac was de grote boosdoener', zegt Wuyts. Ambac, de op één na grootste obligatieverzekeraar ter wereld, is zijn toprating-AAA bij Fitch kwijtgespeeld. Daardoor dreigt de leegloop van het klantenbestand omdat bijvoorbeeld lokale besturen enkel mogen aankloppen bij verzekeraars met een AAA-rating. Men vreest voor een faillisement van Ambac, met alle gevolgen vandien voor financiele instellingen die miljarden dollars in schuldpapier hebben zitten waar Ambac borg voor staat.

'Je denkt dat je netjes verzekerd bent maar het risico en de verliezen komen dan plots toch bij jezelf terecht', aldus Wuyts. Bovendien zullen institutionele investeerders die enkel geld stoppen in obligaties met een AAA-rating misschien moeten overgaan tot gedwongen verkopen waardoor een nieuwe golf van afschrijvingen bij grootbanken wereldwijd niet ondenkbaar is. 'Het financieel systeem is er belabberd aan toe', liet een fondsbeheerder optekenen.

Société Générale

Er doen ook hardnekkige geruchten de ronde dat Société Générale nu toch miljarden moet afboeken door de kredietcrisis terwijl de bank enkele maanden eerder nog meldde dat ze amper blootgesteld was aan de hele crisis. Ook buiten Europa niets dan slechts nieuws. Morgan Stanley verhoogde zijn prognose voor de kredietverliezen bij Australische grootbanken met 26 procent en BNP Paribas verwacht dat Bank of China dit jaar even veel zal moeten afboeken als vorig jaar, zo'n 2,4 miljard dollar.

Alsof de financiële crisis nog niet voldoende was, zei Nout Wellink, hoofd van de Nederlandse centrale bank het voorbije weekend dat de economie in de eurozone dit jaar met amper 1,5 procent zal groeien terwijl de ECB uitging van 1,5 a 2 procent groei. Ook de Duitse overheid gaat haar verwachtingen voor de groei van de Duitse economie verlagen. 'Het zal 1,7 procent groei worden in plaats van de eerder voorspelde 2 procent, zei Dagmar Woehrl, de Duitse minister van economie. Ten slotte, zei de Japanse minister van financiën nog dat de economie in vijf van de 11 regio's in het land slabakken. En ondertussen neemt de vrees voor een recessie in de Verenigde Staten dag na dag toe. 'Een recessie is onvermijdbaar. Noch een grote renteverlaging door de Federal Reserve, noch een hulppakket van de regering Bush zal helpen.'

'Als je nu niet instapt, wanneer dan wel?'

Handelaren zijn ervan overtuigd dat er nu koopjes te doen zijn voor de lange termijn. 'Het grote verschil met 2001 is dat de aandelenmarkt nu een pak gezonder is en dat aandelen correcter gewaardeerd zijn. De markt is niet absurd goedkoop maar wel goedkoop. Of het tijd is om in te stappen? Als je het nu niet doet, wanneer dan wel. Ik zou trapsgewijs instappen en niet alle kruit in één keer verschieten', adviseert Wuyts.

'Nu is niet meer het moment om uit te stappen. Op zulke dagen komt het erop aan het hoofd koel te houden en de beschikbare cash, die je vijf a tien jaar kan miseen, in aandelen te investeren. Maar de boot nog niet volladen', adviseert een handelaar die niet bij naam genoemd wou worden. 'Het is de laatste keer dat er aan de boom geschud wordt voor we weer gaan stijgen. Er is wel een externe factor nodig die dat in gang zet, bijvoorbeeld een renteverlaging van de Fed. Een rendement van 10 procent binnen de maand, dat kan maar ik ben er niet van overtuigd. Neem vooral de stabiele, weinig cyclische aandelen zoals in de telecomsector', luidt het advies.

'De Bel20 staat nu op zijn laagste peil in meer dan anderhalf jaar. Betekent dat de bedrijven in die periode geen enkele waarde hebben gecreeerd? En aandelen die gehalveerd zijn sinds de zomer, waren de winstverwachtingen van die bedrijven destijds dan dubbel zo hoog als nu?', aldus Wuyts.

De Bel20 ging de dag uit met een verlies van 5,5 procent op 3.492,48 punten. Eerder op de dag dook de index voor het eerst sinds juni 2006 al eens onder de grens van de 3.500 punten.

Grafiek: De evolutie van de Bel20 sinds begin 2008 toont een duidelijke versnelling van de verliezen.

De financiële waarden kregen opnieuw de grootste klappen. Dexia donderde 8,2 procent lager tot 13,90 euro en Fortis verloor 6,9 procent op 14,12 euro. Daarmee is het aandeel onder de intekenprijs gevallen van de kapitaalverhoging die de bankgroep dit najaar had doorgevoerd voor de overname van ABN AMRO. KBC sloot 6,8 procent lager op 77,67 euro.

Ook het Bel20-zwaargewicht Suez kreeg een zware dreun. De energiegroep ging 7,4 procent lager tot 41,55 euro.

Eén Bel20-fonds wist wel winst te boeken. Omega Pharma, dat vrijdag een dreun van 26 procent kreeg, deed er maandag 1 procent bij tot 31,66 euro.

In heel Brussel waren er maar 12 aandelen die stegen. Een mooie uitschieter was Innogenetics. Het aandeel sloot 6,5 procent hoger op 4,73 euro dankzij goed nieuws eind vorige week over de rechtszaak met Abbott.

Niet enkel op Euronext Brussel was het kommer en kwel. De Bel20 deed het zelfs beduidend beter dan de DJ Stoxx 50 en de DJ Euro Stoxx50, die respectievelijk 6,3 en 7,3 procent lager eindigden. Net als Brussel vorige week, zitten nu de andere Europese beurzen in een berenmarkt. Ze noteren meer dan 20 procent lager dan hun piek van de lente van 2006. De DAX in Frankfurt speelde 7,2 procent kwijt.

Eerder op de dag zakte de beurs van Tokio naar het laagste peil in twee jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud