'Belastingverhoging Duitsland schadelijk voor economie'

Het Hamburgse Weltwirtschaftsinstitut (HWWI) verwacht dat de groei in Duitsland volgend jaar zal vertragen. Het onderzoeksinstituut wijst met een beschuldigende vinger naar de btw-verhoging die kanselier Merkel gaat doorvoeren vanaf 1 januari 2007. Die belastingverhoging zou de consumptie aantasten en zo de economische groei beïnvloeden, aldus het HWWI.

(belga) Het instituut gaat uit van een economische groei met 1,6 procent dit jaar en 1 procent volgend jaar. Dat is meer dan eerder was berekend, respectievelijk 1,5 procent en 0,8 procent. Maar toch blijkt hieruit een forse groeivertraging volgend jaar. Vooral de binnenlandse consumptie zou tegenvallen, doordat de btw in Duitsland wordt verhoogd van 16 naar 19 procent. Die extra inkomsten voor de overheid moeten het gat in de begroting dichten.

Daarnaast zijn er nog de risico's van een olieprijs die hoog blijft en een slabakkende wereldeconomie.

Een vertraagde economische groei in Duitsland is ook slecht nieuws voor ons land. Duitsland is de grootste economie van Europa en in die zin van groot belang voor de Belgische bedrijven die er hun producten afzetten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud