Advertentie
Advertentie

Belegger deelt in reuzenwinsten

De Belgische beursgenoteerde bedrijven keren over het boekjaar 2006 voor 8,2 miljard euro dividenden uit, een stijging van 17 procent. Ze laten zo hun aandeelhouders meegenieten van de recordresultaten in 2006, met een gezamenlijke nettowinst van 22,8 miljard euro. Dat leert het overzicht dat de redactie opstelde van de 95 Belgische bedrijven die de voorbije maanden met hun resultaten over het boekjaar 2006 uitpakten.

(tijd) De 95 bedrijven zagen hun gezamenlijke nettowinst met 29 procent stijgen, van 17,7 naar 22,8 miljard euro. Een flink deel van die winst vloeit via de doorgaans royale coupon naar de aandeelhouders. De komende maanden strijken beleggers in de Belgische beursgenoteerde bedrijven bruto voor 8,2 miljard euro dividenden op, 17 procent meer dan de 7 miljard euro over het boekjaar 2005.

Het totale dividend stijgt dus minder snel dan de nettowinst. Dat komt omdat de holdings en de bankgiganten meestal trouw bleven aan de politiek om de coupon slechts mondjesmaat te verhogen, ook al omdat hun sterke winstgroei in 2006 vaak voortvloeit uit papieren meerwaarden op hun effectenportefeuille.

Vijf Brusselse zwaargewichten, Fortis, KBC, Electrabel, Dexia en Belgacom, nemen een forse twee derde van de totale dividenduitkering voor hun rekening, ook al nemen ze 'slechts' 54 procent van de beurskapitalisatie voor hun rekening.

Bij de steraandelen gunnen vooral KBC (+32 procent) en InBev (+50 procent) hun aandeelhouders een fors hoger dividend. Bij bank-verzekeraar KBC is de coupon op drie jaar tijd verdubbeld.

Toch zijn het vooral de industriële bedrijven die hun dividend het sterkst verhogen, vaak in reactie op een verbetering van de rendabiliteit. De 78 niet-financiële Belgische bedrijven zagen hun nettowinst gemiddeld met 47 procent stijgen; hun globale nettowinst steeg met slechts 9 procent. Die bescheiden totale groei is vooral te wijten aan de daling van de nettowinst bij grote kleppers als UCB en Bekaert, die in 2005 nog een forse uitzonderlijke winst hadden geboekt.

De dividenduitkeringen zijn bij enkele kleinere ondernemingen ronduit spectaculair. Sterk toegenomen coupons zijn er onder meer bij de kleine kalksteengroeve Cimescaut (+99 procent), de retailholding Mitiska (+80 procent), de bouw- en baggergroep CFE (+52 procent), de beeldserverfabrikant EVS (+40 procent) en de lingeriegroep Van de Velde (+34 procent). Van de Velde besloot om over 2006 80 procent van zijn nettowinst uit te keren, het dubbele van de gebruikelijke 40 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud