Beleggers nooit zo somber over beurs

©BLOOMBERG NEWS

Het vertrouwen van de Belgische beleggers is in november gedaald tot een recordlaagte. Twee op de vijf beleggers verwachten in 2008 een groeivertraging en een op de drie een nog slechter beursjaar dan in 2007, blijkt uit de beursbarometer van ING en De Tijd. 'Het vertrouwen is volledig weg', zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België.

(tijd) - Maandelijks worden 400 beleggers ondervraagd over de recente evolutie en de vooruitzichten van de economische toestand en het beursklimaat. In november zakte de barometer met 17 punten tot 89. Dat is het laagste peil sinds de lancering drie jaar geleden.

'Wat me het meest opvalt, is het groot pessimisme over de economie. Er is schijnbaar meer aan de hand dan een daling als gevolg van de beursturbulentie', onderstreept Vanden Houte. 'Het vertrouwen in de Belgische economie is volledig weggesmolten.'

Als mogelijke verklaringen verwijst de ING-econoom naar de grote aandacht voor de moeizame regeringsvorming en de invloed van de sterke prijsstijgingen op de koopkracht. 'De antwoorden op de economische vragen worden sterk beïnvloed door de krantenkoppen.' 22 procent van de beleggers verwacht een hogere economische groei in 2008, terwijl 39 procent een groeivertraging voorspelt.

Een kwart van de beleggers verwacht een beter beursjaar dan dit jaar, terwijl een derde op een zwakker jaar anticipeert. Gisteren moest de Bel20 alweer 1,7 procent prijsgeven. Ook Wall Street moest weer fors lager. De kredietcrisis houdt de beurzen wereldwijd in een wurggreep. Door een negatief analistenrapport kreeg zwaargewicht Fortis (-3,6 %) een extra tik.

Vanden Houte merkt op dat pessimisme over de economie en de beurs niet noodzakelijk de voorbode is van fors dalende aandelenkoersen. 'Misschien is het grote pessimisme net een goed voorteken. Zegt het spreekwoord niet dat de nacht het donkerst is, net voor de dageraad?'

WV/CDR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud